Close

Nyolcvan éve nem volt ilyen hideg október elseje Romániában

Október elsején Brassó, Hargita és Kovászna megyében is havazott, Brassóból Bukarestbe több mint tíz órás késéssel érkeztek meg a vonatok. Több helyen fák zuhantak a sínekre, ez okozta a hatalmas fennakadást- írja a Transindex.ro romániai magyar hírportál. 

Bukarestben három személy megsérült, 75 autóban esett kár és 146 fát csavart ki a viharos szél – értesült a Mediafax (románia hírügynökség a szerk.). Ugyanakkor kilenc reklámtábla, hat kábelvezeték és három oszlop is megrongálódott, hat utcát pedig elöntött a víz – mondta a hírügynökségnek a bukaresti katasztrófavédelem szóvivője. Az utóbbi 80 év leghidegebb október elseje volt, Bukarestben 5-6 fokot mértek, amely nagyon szokatlan az év ezen időszakában. A hideget és a havazást a szerdán már elvonuló ciklon okozta, a hegyvidékeken viszont nem annyira szokatlan, hogy havazzon ilyenkor, az Omu csúcson ( Romániában a kilencedik legmagasabb hegycsúcs Brassó megye határában a szerk.) 16 centiméteres hóréteg keletkezett. Hargitafürdő Facebook-oldalán viszont tegnap reggel 15 centis hóról írtak. 
Az Országos Meteorológai Intézet nem bocsát ki további figyelmeztetéseket csapadékra, viszont hideg és fagy lesz: október 2-5. között mínusz hat fokig is lehűlhet az idő hegyvidéken és a medencékben. Felmelegedés jövő hét elejétől várható, hétfőn akár húsz fokig is felmelegedhet a hőmérséklet-írja a portál. Október másodikán legfeljebb 10 liter/négyzetméter csapadék várható a Bánsági-hegyvidéken és a Déli-Kárpátokban, csütörtöktől pedig még tovább, a felére csökken a mennyiség. Néhány folyó szintje megemelkedett a lehullott csapadék köveztkeztében, viszont következő 24 órában nem várható jelentős emelkedés, és árvízveszélyre sem kell számítani Romániában.
forrás: transindex.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top