Close

Izrael és a közel-keleti atom

Az iráni atomkapacitás azonnali megsemmisítése mellett foglal állást november 19-én megjelenő My Promised Land (Hazám, az ígéret földje) című könyvében Ari Shavit izraeli újságíró, akinek a modern Izrael történetéről írt műve már megjelenése előtt felkeltette a világsajtó érdeklődését. Shavit a Netanyahu kormánynál is radikálisabb álláspontra helyezkedik az iráni atom kérdésében, mondván, hogy Izrael ötven éven belül elpusztul, ha nem akadályozza meg, hogy az arab országok atomfegyverhez jussanak.

Mint emlékezetes, Izrael először az iraki, majd a szíriai atomtelepek lebombázásával eddig megakadályozta az atomfegyverkezés elterjedését a Közel-Keleten, egyben megőrizte saját atom-monopóliumát. A könyv egyik kulcsfontosságú fejezete az izraeli nukleáris program egykori vezetőjének hosszú interjúját tartalmazza, melyben számos új részlettel gazdagítja a ma már 45 éves és ezért egyre veszélyesebb izraeli nukleáris létesítmény és az izraeli atombomba keletkezésének történetét. Részletesen beszámol például arról, milyen trükkökkel vezették félre annak idején az évente a Negev sivatagi Dimonai atomtelepre látogató amerikai ellenőröket.
 
Míg a megszállás kérdésében a magát liberálisnak nevező Shavit kétségtelenül „galambnak” tűnik, az iráni atomfegyverkezést az Izraelt fenyegető legnagyobb veszélynek írja le, hangsúlyozva, hogy míg Izrael az évtizedek során egyetlen egyszer (az 1973-as háború idején) jutott el csak addig, hogy atomkapacitását fenyegetőleg megvillantsa ellenségei előtt, az arab államok, ha rendelkeznének ilyen fegyverekkel, szerinte minden lelkifurdalás nélkül bevetnék azokat Izrael megsemmisítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top