Close

A gyümölcsjoghurtokban esetenként túl sok a cukor egy felmérés szerint

A gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint, az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.

    Az egyesület az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalója szerint az értékelés szempontjait a valódi gyümölcstartalom és az alacsony cukortartalom szerint határozták meg, illetve, hogy a termék ízét és színét ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsák.
    A megvizsgált termékek minősége széles skálán mozgott: míg egyes termékek 9-12 gramm gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 grammnyit. A cukortartalmat tekintve bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya, ez 6 grammtól 12 grammig terjed.
    A becslést nehezítette, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup – tették hozzá.
    A közlemény szerint a 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést. E termékek teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint előbbi egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg utóbbi esetében csak természetes anyagokat mutatott ki a vizsgálat.
    A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom, és a sok adalékanyag miatt születtek, az utolsó helyet ezért a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja érdemelte ki – ismertették, hozzátéve, hogy ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.
    Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt: bár ez több gyümölcsöt tartalmazott a legrosszabb minőségű terméknél, de sok pontot veszített az adalékanyagok – aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer – , a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.
    Külön érdekessége a tesztnek az egyesület szerint, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top