Close

Forróság, tűz és szenvedély!

A világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó, Artisjus-díjas Talamba egy igazi világzenei körutazásra csábít. A sokfajta, különleges, egzotikus ütőhangszer: a hegedű, a cimbalom, a nagybőgő és a harmonika szenvedélyes találkozásában, a világ hangjai egyesülnek és alkotnak új, izgalmas, a világon egyedülálló hangzást. Elvarázsol Liszt briliáns dallama, magával ragad a virtuóz Pacsirta, mozgásba hoz a forróvérű argentin Libertango, felpezsdítenek a tüzes bolgár futamok, a ritmus átjárja a testet-lelket.

A Talamba Ütőegyüttes 1999-ben alakult. A négy ütőhangszeres művész: Grünvald László, Szitha Miklós, V.Nagy Tamás és Zombor Levente, már diákként barátságot kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres együttessé kovácsolta őket. Barátságuk máig töretlen, a csapat megalakulása óta változatlan felállásban játszik. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével. A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése”. A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát. Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. Fontos számukra, hogy sok saját szerzeményt játszanak, amelyek gyakran idézik különböző népek zenéjét a magyar népdaloktól kezdve a balkán dallamokon át az afrikai ritmusokig, máskor viszont darabjaik a komolyzenében gyökereznek. Nem hiányoznak a Talamba repertoárjából a dzsessz klasszikusai, vagy a komolyzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem: Muszorgszkij „Egy kiállítás képei” vagy Bach fúgái gyakran szólalnak meg egyedi hangszerelésben és átdolgozásban. Koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg.

A Talamba küldetésének fontos része a fiatal korosztály zenei nevelése. Zenéjük évente mintegy 20 000 iskolás gyermekhez jut el országszerte, ifjúsági hangszerbemutató koncerteken. A Nemzeti Filharmóniával együttműködve már 2001 óta járják az országot rendhagyó énekórájukkal, amellyel sokszor a leghátrányosabb településekre, élő kulturális élményben ritkán részesülő fiatalokhoz jutnak el. Rendszeres fellépői hazai és külföldi fesztiváloknak, jótékonysági rendezvényeknek, turisztikai, idegenforgalmi, orvosi, vállalkozói konferenciáknak és egyéb kiállításoknak.

Mi az a Talamba?

A Talamba egy dél szláv eredetű hangszer /cserépdob/, melyet az üstdob /timpani/ ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak és azt ütötték speciális ütőkkel. A hangszert párban használták.

DÍJAK

2002. Debrecen Város Kultúrájáért díj
2003. Belgiumi Nemzetközi Versenyen 3. helyezés
2004. Artisjus-díj – kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismerése
2005. Nemzetközi Luxemburgi Verseny középdöntősei
2010. Gödöllő Kultúrájáért díj
2010. Szentpétervári I. Nemzetközi Crossover Kamarazenei Versenyen különdíj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top