Close

„TŰZHELY KÖRÜL”! (10. rész)

Én magam un. férjuram vagyok, aki egész eddigi élete legnagyobb szerencséjének éppen azt tartja, hogy kisgyermek korától mind a mai napig olyan hölgyek, gazdasszonyok vettek körül, akik igen nagy szakértelemmel és szeretettel végezték „a tűzhely körüli munkát”. . Merthogy nekem hiába volt mindig nagyon-nagyon jó étvágyam, én magam dupla analfabéta maradtam az efféle munkálatokban. A véletlen folytán akadt kezembe az 1939-ben kiadott „TŰZHELY KÖRÜL” és a „MIT FŐZZEK?” című tanácsadó kiadvány, amit azonnal lenyűgözve lapozgattam, olvasgattam. Ez még hagyján! Az azonban már kifejezetten meglepett, hogy a tűzhely körüli munkálatokban ugyancsak járatos kolléganőm, hasonlóképpen reagált e kiadványra, mint én. Így történt, hogy azonnal elkezdtük folytatásban közölni a „TŰZHELY KÖRÜL” –t, bízva abban, hogy ezzel a Ring olvasóinak is élményt, örömet okozunk. Megtisztelő volna számunkra, ha erről visszajelzést kapnánk Olvasóinktól.

Húsok

Baromfitisztítás.  A levágott baromfit mindgyárt vágás után tisztítsuk. Tegyük jó mély tálba, öntsük le forró, de nem fővő vízzel és hagyjuk benne két percig állani. Azután öntsük le róla a vizet és úgy kezdjük kitépni a tollát. Előbb az erőseket, azután az apraját. Ha sokáig áll a forró vízben, nehezen jön ki a tolla. Azután a lábát mégegyszer forróvízbe, mártjuk és lehúzzuk róla a kérges bőrt. A pihéket meggyújtott pap ír fölött pörzsöljük le róla, vagy pedig ha korpával erősen dörzsöljük. Felvágásnál fektessük hátára és a végbélnyílás fölött olyan metszést csinnáljunk rajta, hogy kezünk beférjen. Benyúlunk a mellcsont alá. ott megfogjuk az egész belsőrészeket tartó gégevéget, megforgatjuk és így egyszerre kihozhatjuk az egész belső részt. Így nem fakad föl az epe és nem roncsolódik Össze a máj. A belsőrészek kivételekor legelőször az epét vágjak ki, hogy el ne keseríts az ételt. Ha úgy érezzük a Libánál, hogy a máj nagyobb, akkor ne csak hosszában, hanem keresztben is csináljunk vágást, hogy a májat épségben kivehessük, mert csak az ép, máj értékesíthető.

Bárányhúst sült- és rántotthúson kívül elkészíthetjük  a következőkép is: Darabokra vágva megsózzuk a  bárányhúst. Azután egy kanál vízben egy kanálnyi lisztet, egy fölvágott vöröshagymát s egy csomó tarhonyát megpirítunk, felöntünk vízzel és kevés tejfellel. A bárányhúst beletesszük ős addig főzzük, amíg meg puhul. Azután a húst húst kiszedjük, a mártásában két tojást jól felkavarunk, újra felfőzzük és ezzel a lével öntjük le újra a húst.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top