Close

A gyulai kolbász ismét piacra kerül – hétfőn indul a termelés

Ismét kapható lesz a neves hungarikum, újraindul hétfőn a gyulai kolbász gyártása – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Görgényi Ernő, a település fideszes polgármestere. Elmondása szerint az önkormányzat által alapított Gyulahús Kft. üzleti tervében már erre az évre nyereséggel számol.
(Forrás: Magyar Nemzet)

Jövő hét első napján indul el ténylegesen a termelés a gyulai húsüzemben – közölte a lappal csütörtökön Görgényi Ernő. A viharsarki város fideszes polgármesterének tájékoztatása szerint az önkormányzat elfogadta a cég üzleti tervét, s ez alapján 700 millió forintra emelte a város által alapított Gyulahús Kft. jegyzett tőkéjét. Körülbelül 5,5 milliárd forintot fordíthatnak majd az érintett önkormányzatok a kaposvári, a pápai és a gyulai húsüzemek feltőkésítésére, elősegítve ezzel a társaságok több ezer dolgozója munkahelyének megtartását. A gyulai önkormányzat január elején jelentette be, hogy önálló társaságot alapít a gyulai húsipar újjászervezésére. A tervek szerint a húsüzem az idei évet valamivel több mint 5,2 milliárdos bevétel és kiadás mellett, 43 millió forintos nyereséggel zárja majd. A felszámolás alá került Gyulai Hús Zrt. dolgozói közül hétfőn 282-en vehetik fel a munkát, a létszám pedig a termelés bővülésével előreláthatólag tovább nő majd – mondta a politikus. Gyula város gazdaságfejlesztési és munkahely-megőrzési célokra 1,8 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesült. A forrásból a húsipart szervezik újjá, és nem konkrétan a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát nevű vállalatot – szögezte le a polgármester. Elmondása szerint a gyártás úgy indulhat újra, hogy az önkormányzat által alapított Gyulahús Kft. bérli a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-től mint felszámolótól a Gyulai Hús Zrt. épületeit és eszközeit. Magát a termelést és az értékesítést így az újonnan alapított kft. végzi.
Magyarországon egymás után kerültek nehéz helyzetbe a húsipari vállalatok. A Gyulai Húskombinátnál 300 embert érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be november végén, a cég számláit már október elején zárolták. A Gyulai Húskombinát 2009 óta termelt veszteségesen, működését eddig a Nagisz Zrt. mint főtulajdonos segítette azzal, hogy pénzeket csoportosított át a húsipari társasághoz. A Hússzövetség elnöke ezt úgy kommentálta, nem egyedülálló, ami történt, sok a nehéz helyzetben lévő üzem. A kormány egyértelműen jelezte szándékát az ágazatnak, nem hagyják, hogy a húsipari cégek dolgozói az utcára kerüljenek. December 5-én Giró-Szász András kormányszóvivő arról tájékoztatta a sajtót, hogy a kabinet áttekintette a cégek kérdését és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egyeztetést kezdeményez az adott települések önkormányzati vezetőivel. A december 10-én tartott tárgyalás után Lázár közölte: a kabinet és az érintett önkormányzatok közösen mentik meg a gazdasági nehézséggel küzdő húsipari cégnél dolgozók munkahelyét. S ezzel az egyik legnagyobb múltú hazai húsipari vállalatot, amely az 1868-as első gyulai vágóhíd átadását tekinti megalapításának.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top