Close

Franciaország is megszavazza a palesztin státus módosítását az ENSZ-ben

Franciaország meg fogja szavazni a héten a palesztinok ENSZ-képviseletének „nem tag megfigyelő állam” státust biztosító határozattervezetet a világszervezet Közgyűlésének ülésén – jelentette be kedden Laurent Fabius francia külügyminiszter.
„Önök jól tudják, hogy Franciaország változatlan álláspontja évek óta az, hogy el kell ismerni a palesztin államot. Ezért csütörtökön és pénteken, amikor fel fog merülni a kérdés, Franciaország a koherencia jegyében igennel fog szavazni” – hangsúlyozta a nemzetgyűlésben a külügyi tárca vezetője. Fabius emlékeztetett arra, hogy a francia álláspontot 1982-ben Francois Mitterrand néhai szocialista köztársasági elnök fogalmazta meg az izraeli kneszetben, legutóbb pedig Nicolas Sarkozy előző jobboldali államfő is megerősítette abból az alkalomból, hogy Palesztina felvételt nyert az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) tagjai közé. A palesztin állam elismerése Francois Hollande jelenlegi elnök választási programjában is szerepelt.
   
„Ugyanakkor világosan kell látni a helyzetet, egyrészt mert a szöveg (a palesztinok kérelméről) még vita tárgyát képezi, másrészt mert a pillanat, amikor ez a kérdés fel fog merülni, nagyon érzékeny” – tette hozzá Fabius, utalva a „különösen törékeny” gázai tűzszünetre, a közelgő izraeli választásokra, valamint az amerikai adminisztrációban várható változásokra.  
   
Palesztina jelenleg megfigyelői státussal rendelkezik az ENSZ-ben, de nem államként. Csütörtökön az ENSZ-ben végül „nem tag megfigyelő állam” jogállás elnyeréséért fog folyamodni, miután Izrael és az Egyesült Államok már előre értésre adta, hogy egyelőre nem tartják időszerűnek a palesztin államiság elismerését. Washington szerint az államiság elismerése előtt le kellene folytatni és sikeresen lezárni a rendezést célzó tárgyalásokat.
   
Diplomaták és elemzők várakozásai szerint az ENSZ Közgyűlése csütörtökön várhatóan támogatja majd a palesztin javaslatot.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top