Close

„Mindannyian hazajöttünk ide”

Embert próbáló időben, hitben és emberi tartásban, nemzeti öntudatban való megerősítésben egyaránt része volt annak a több százezer zarándoknak, aki pünkösdszombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, a magyarság egyik legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepén. Együtt ünnepeltek a magyarok vasárnap, az egykori ezeréves határon fekvő Gyimesbükkön is.Alig hangzott el Orbán Szabolcsnak, a Szent István Erdélyi Ferences Rendtartomány főnökének a világ minden tájáról összesereglett hívekhez intézett köszöntése, olyan mennyiségű eső zúdult a csíksomlyói zarándokokra, hogy még az áldoztatást is el kellett halasztani a szombati szentmisén. A hívek azonban végig kitartottak, mint ahogy Orbán Szabolcs is fogalmazott: az igazi zarándok lélekben is nagy utat jár be, számára pedig az igazi kihívást azon akadályok leküzdése jelenti, amelyek megakadályozzák Istenhez való közeledését.

A csíksomlyói zarándokok mindenkori célját Jakubinyi György gyulafehérvári érsek fogalmazta meg, amikor azt mondta: „Mindannyian hazajöttünk ide, mert Mária gyermekei vagyunk, s az édesanya mindig hazavár minket.”Az idei búcsú ünnepi szónoka Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök volt, aki összefogásra, áldozatvállalásra és erkölcsi megújulásra buzdította a híveket. Mint mondta: „a hitért harcolni kell, és a hitet védelmezni kell”.

A székesfehérvári püspök prédikációjában értékeink, a család, a gyermek védelmére buzdította a zarándokokat. „Nem fogadhatjuk el a féligazságok, a hazugságok világát, nem tarthatjuk jónak a tolerancia hamis formáit, méltónak kell lennünk nemzetünk példamutató egyéniségei­hez, a hitet kell élnünk úgy, ahogy azt az egyház tanítja. (…) A családot szeretni, a tiszta örömöt megélni és megbecsülni, nagyvonalúan gondolkodni, erősnek lenni és eszmékhez igazodni, hivatásnak élni, elfogadni Isten hívását, összefogni, eggyé lenni” – fogalmazott Spányi Antal a szentmisén, amelyen többek között részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.

A megyés püspök szólt az új magyar alkotmányról is. Mint mondta: a magyar nép nem kíván beleszólni más nép életébe, de a magyar nép is tudja, mit akar, és ő sem szorul arra, hogy mások kényszerítsék rá vágyaikat, akaratukat, akár félelmeiket. „Így alkottuk meg a magyar alkotmányt, amelyben ki mertük mondani a házasság Istentől rendelt törvényét és az élet védelmét. Nem szabad félnünk, megijednünk, mert tiszta a szándékunk, nemes és jó az akarat” – hangsúlyozta Spányi Antal, majd arról is beszélt, hogy az összefogás ereje képes új irányba állítani a magyarság sorsát, és megteremtheti annak lehetőségét, hogy a következő nemzedékeknek úgy adjuk át azt az örökséget, amit kaptunk, hogy azok többre jussanak. „De ehhez el kell vetni az önzést, és vállalni kell a felelős gondolkodásból fakadó áldozatot” – figyelmeztetett a püspök.

A magyarság egyik legnagyobb nemzeti ünnepévé átlényegült csíksomlyói búcsú zarándokai megszámlálhatatlan magyar, székely és árpádsávos lobogóval vonultak fel az idén is, s a rendezvényen szokatlanul hangsúlyos volt a román csendőrség jelenléte. Az egyenruhások némelyike videokamerákkal pásztázta a tömeget, hasonlóan ahhoz, amikor a kisebb tömegeket vonzó tusnádfürdői nyári szabadegyetemeken az Orbán Viktor magyar kormányfő és Traian Basescu román államfő előadásaira kíváncsi embereket szokták filmezni.

Az elmúlt néhány esztendőben zarándokhely lett az ezeréves határként emlegetett Gyimesbükk, a történelmi Erdély legkeletibb települése is. Pünkösd vasárnapján ezrek zarándokoltak el a hajdani román–magyar határra, és itt, az első és második világháborúban elesett több ezer magyar katona emlékhelyén mondott beszédet – több évtized után első magyar politikusként – Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere. A miniszter kiemelte: „A magyarság jövőjét nem a múltja dönti el, hanem az, hogy itt és most mit teszünk meg egymásért.”A katonai emlékhelynél tartott beszédek után felavatták a Tatros folyón átívelő, a 20. század elején épült, mára gyimesbükki és magyarországi összefogással felújított hidat.

Forrás: MHO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top