Kenyér- és Péksüteményfesztivál lesz a Budai Várban május 4-6. között. A vár és az egész főváros egyik legszebb – és egyúttal az egyik legpompásabb panorámát nyújtó – pontján, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon az ország pékségei vonultatják fel termékeiket, hagyományos és újszerű különlegességeiket.
Megkóstolhatjuk – és meg is vehetjük – a különféle rozsos, krumplis, kukoricás, hagymás, magvas és egyéb különleges kenyereket, a tradícionális és újkeletű péksüteményeket, valamint a pékségekben készülő süteményeket, a jól ismert lekváros és túrós buktákat, batyukat, kakaós csigákat, és a sós sütemények megannyi változatát. Az ország különböző vidékeiről érkező pékségek természetesen a tájra jellemző specialitásaikat is elhozzák.
A szentendrei skanzen játékmesterei népi játékokat is szerveznek, melyekben a részvevők kipróbálhatják ügyességüket, vetélkedhetnek gólyalábazásban, célba dobásban, karikadobálásban, és stílszerűen kenyeret is dagaszthatnak. Megsütik a Budai Vár kenyerét is, melyből mindenki letörhet egy darabkát.
A színvonalas folklórműsorral is színesített háromnapos rendezvénynek, melynek szervezője és rendezője a G-Mentor Kft, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fővédnöke. A belépés ingyenes.
Nekünk, magyarok számára a kenyér mindig is alapélelmiszer volt. Nem véletlenül: a kenyérgabona jól megterem nálunk, így a belőle készülő kenyér viszonylag olcsó táplálékként szolgálhatott még a szegényeknek is. A legtöbb magyar ember napi étkezéséből ma sem maradhat ki, bár a „korszerűnek” minősített táplálkozási javaslatok kissé háttérbe szorították, illetve fogyasztását mérsékelni igyekeznek. Hogy kiküszöbölni nem szabad, azt éppen az egészséges hazai táplálkozás egyik fő hazai szószólójának a támogatása bizonyítja: a Norbi-update bemutatja a kenyér és a péksütemények fontosságát a mai „korszerű” étrendünkben.
Ilyen fesztivál eddig Budapesten még nem volt, jóllehet kenyérrel kapcsolatos mozzanatok ünnepeinkben eddig is voltak. Ezek közül első helyen az augusztus 20-i Szent István napi „új kenyér köszöntése” áll. A mostani rendezvénytől azt várja a rendező G-Mentor ügyvezetője, Galisz Tamás, hogy az hagyományteremtő les