Close

Alkotmánybírósághoz fordul a DK

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Demokratikus Koalíció (DK), miután hat hónapos frakcióalakítási moratóriumuk lejárta ellenére az Országgyűlése vezetése továbbra sem teszi lehetővé, hogy képviselőcsoportként működjenek a parlamentben – erősítette meg Molnár Csaba hétfőn sajtótájékoztatón.

A DK alelnöke elmondta: reggel levélben tájékoztatta a házelnöki jogokat gyakorló Lezsák Sándort arról, hogy megalakították frakciójukat. A levélben arra emlékeztettek: az alkotmányügyi bizottság tavaly novemberben úgy foglalt állást, hogy a DK-hoz tartozó tíz független képviselő fél év elteltével vehet részt új frakció megalakításában, és ezt a Ház is megerősítette, a moratórium pedig hétfőre letelt.
   
Molnár Csaba ugyanakkor – még a döntés ismerete nélkül – hozzátette: mivel arra számítanak, hogy Lezsák Sándor „folytatja a törvénysértést”, és továbbra sem veszi tudomásul a frakcióalakítást, az Alkotmánybíróságtól várják, tegye lehetővé a képviselőcsoportjuk létrehozását.
  
Hozzáfűzte, már kész az alkotmánybírósági beadványuk, de azt csak Lezsák Sándor elutasító döntését követően nyújtják be.
   
Kiemelte, hogy a testület 1998-ban már határozott hasonló, a frakcióalakítással összefüggő ügyben, ráadásul kevesebb mint egy hónap alatt. Ezért a DK – mivel az akkori döntés alapját képező alkotmányos szakaszok változatlanok – most is erre, a mielőbbi határozathozatalra kéri az Ab-t. Molnár Csaba megjegyezte: nincs kétségük, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek mondja majd ki azt a múlt hétfőn elfogadott házszabályi rendelkezést, amely meggátolta a DK-frakció megalakítását, de szeretnék, ha ez a lehető leghamarabb megtörténne.
   
A politikus a sajtótájékoztatón – amelyen a tíz DK-s képviselő közül kilenc részt vett – arra kérte az újságírókat, hogy a jövőben kezeljék őket frakcióként, így tudósítsanak eseményeikről, valamint a demokratikus civil szervezeteket és ellenzéki pártokat is arra biztatta, hogy parlamenti erőként tekintsenek rájuk. Az alelnök arra is kitért, hogy a DK taglétszáma mára elérte az ötezret. Szerinte pedig „egy ekkora pártnak” joga van a parlamenti frakcióhoz.
   
Az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében tudatta: Lezsák Sándor nem veheti tudomásul a Gyurcsány Ferenc vezette DK parlamenti frakciójának megalakulásáról szóló bejelentést a napokban hatályba lépett rendelkezések miatt. Mint írták, az április 19-én kihirdetett és másnap hatályba lépett házszabály-módosítás az általános választásokon való induláshoz és mandátumszerzéshez kötötte a képviselőcsoport-alakítás jogát, továbbá kimondta, hogy frakciót 12 képviselő alakíthat. „E két rendelkezés mindegyike külön-külön is akadályát jelenti a frakcióalakításnak” – rögzítették.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top