Close

A gyógyszertámogatást ezentúl ki kell érdemelni

A jövőben a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereit hatásosság alapján támogatják.

Ezeknek a betegeknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk, gyógyszereik támogatását a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg; az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny április 21-ei számában jelent meg.

Az egészségügyi államtitkárság az MTI érdeklődésére azt közölte: a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló korábbi rendelet módosítása a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedő betegek kiemelt és emelt, indikációhoz kötött, támogatott gyógyszereit érinti.

Mint kiemelték, céljuk a korábbi szabályozás pontosítása, valamint a szakmai szabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítése. A pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek „a terápiás fokozatosság elve” alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik „a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket”. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét – tették hozzá.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top