Close

Hatalmas földrengés volt, cunamiriadót rendeltek el

8,7-es erősségű földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra. A térség országaiban a hatóságok szökőárriadót rendeltek el a fenyegetett partszakaszokon. Szintén hatalmas erősségű, 6,5-es utórengés csapott le a szigetre.
 
Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. A rengést Szingapúrban, Thaiföldön, Malajziában, Srí Lankán és Indiában is érezni lehetett, s sok helyen pánikot okozott. Malajzia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek. A nagy földrengést később egy 6,5-ös utórengés követte.
Észak-Szumátra városaiban szerdán a földrengés után az emberek kirohantak az épületekből. Banda Acehben  az elharapódzó pánikban Aláhu Akbár kiáltásokkal autókba ugrottak, motorkerékpárra szálltak, és a fenyegető szökőár elől menekülve elindultak a magaslatok felé, közlekedési káoszt okozva a tartományi székhelyen.
Az indonéziai Szumátra sziget közelében történt 8,7-es erősségű földrengés „egyelőre nem fenyeget szökőárral” – jelentette ki szerdán Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök az országos televízióban.
Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top