Close

Régi ritkaságok magángyűjteménye nyílik a dél-szlovákiai Újbáston

Csaknem tízezer darabos, Nógrádban és Gömörben gyűjtött népművészeti és iparművészeti ritkaságnak helyet adó magángyűjtemény nyílik meg csütörtökön a rimaszombati járásban található Újbást (Nová Basta) községben egy százéves parasztházban.
Újbáston a járás első magángyűjteményét a másfél évtizede Magyarországról Szlovákiába átköltözött Ladóczky Vilmos hozta létre – írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában.
A férfi régiségkereskedőből lett lelkes gyűjtő, most pedig a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszi az elmúlt évtizedben tudatosan felkutatott és restaurált tárgyakat. A példásan rendbe tett tájház csütörtökön délben nyílik meg, a gyűjteményt ezután telefonos egyeztetés alapján bárki ingyenesen megtekintheti.
„Sok tárgyat a végpusztulástól mentettem meg, a fémfelvásárlók lerakataiból, a szemétből szedtem ki. Sajnos ma már a régi agyag-, zománcozott és üvegedények helyét szinte mindenhol kiszorították a műanyagból készült tárgyak, amiket én nem szívelhetek. Fából, kovácsolt vasból készült eszköz is egyre kevesebb van, az emberek kidobják, elkótyavetyélik a múlt emlékeit, ezért is határoztam úgy, hogy a gyűjteményt megnyitom a nyilvánosság előtt” – nyilatkozta lapnak Ladóczky Vilmos.
 
Forrás:ez/brr MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top