Close

El kell számolni az adományok felhasználásával

Az MSZP szerint egy évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után el kell számolni azzal, hogy mi lett a kárenyhítésre és a helyreállításra szánt magán-, állami és segélyszervezeti adományok sorsa, illetve azzal, hogy miként használták fel a kármentő alap forrásait.
Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan fizettek be a kármentő alapba, így a tisztázás elsősorban az adakozók és a közvélemény megnyugtatását szolgálhatná. Az MSZP ezért azt várja, hogy a kormánypártok támogassák azt a javaslatukat, amellyel vizsgálóbizottságot hoznának létre az ügyben.
Ezzel kapcsolatban a szocialista politikus kifejtette, hogy a visszaéléseket sugalló sajtóhírek mellett az MSZP szerint is vannak megválaszolandó kérdések például a bútorbeszerzésekkel, vagy azzal kapcsolatban, hogy néhány nap után az illetékesek miért döntöttek úgy, hogy – a 8 kilométerre lévő helyett – egy nagyjából 30 kilométerre fekvő bányából szállítják a dolomitot a helyreállítási munkákra.
Gőgös Zoltán szerint a katasztrófa egyéves évfordulóján mindenki az áldozatokra emlékezik, de másnap folytatódnia kell a térség helyreállításának, a gazdaság fejlesztésének és a munkahelyteremtésnek azért, hogy az élet helyreálljon a devecseri térségben.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Mal Zrt. – amelynek vörösiszap-tározója egy évvel ezelőtt átszakadt – az egyik legnagyobb foglalkoztató a környéken, így „szóba sem jöhet”, hogy befejezze tevékenységét. Szavai szerint ez társadalmi katasztrófát okozna a devecseri kistérségben, ahol most is az álláshelyek hiánya okozza a legnagyobb gondot. Aláhúzta, hogy az üzem technológiaváltása után az egy évvel ezelőttihez hasonló ipari katasztrófától nem kell tartani.
Azzal kapcsolatban, hogy Kepli Lajos, a kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság jobbikos elnöke szerint a Mal Zrt. vezetői és a regionális környezetvédelmi hatóság a felelős a tragédiáért, Gőgös Zoltán azt mondta: ezt nem tudja megerősíteni. Véleménye szerint a katasztrófa kiváltó okait nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, és a bizottsági elnököt is óvja a hasonló következtetésektől. Hozzátette, hogy a vizsgálóbizottság jelentése még nem készült el.
 
Forrás:www.mszp.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top