Egy újszülött kiadvány Itália és az olasz konyha szerelmeseinek.
Szeptember 28-án, 11 órakor kezdetét vette e, új keletű lap, az Ízes Itália sajtótájékoztatója az Olasz Kultúrintézet falai közt. Rengetegen gyűltünk össze, kíváncsian várva, hogy mi is ez pontosan.
Az eseményt Dott. Salvatore Ettore, az Olasz Kultúrintézet igazgatója nyitotta meg beszédével. Majd Faragó Rita mondott pár szót magáról, s arról milyen szerepe van a lap létrejöttében. Dr. Haas Márta beszélt lényegében a lapról, Ő adott választ a felmerülő kérdésekre, hiszen az Ő szüleménye, mondhatni az Ő gyermekéről van szó. Végül Gianni Annoni, a jól ismert olasz hazánkban beszélt a magyar-olasz, olasz-magyar – ahogy jobban tetszik – kapcsolatról, s hogy mennyi közös van bennünk, mind kultúránkban, mind gasztronómiánkban. Gianni büszkén mesélt arról is, hogy a Rai Uno, olasz csatornán az itáliaiaknak mutatta be, s beszélt a magyar kultúráról, és konyháról.
Térjünk ki a lapra, ami miatt összegyűltünk.
Havilapról van szó, amely minden hónap végén kerül ki az újságárusokhoz, a bevásárlóközpontokba, a nagyobb közértekbe s a benzinkutakba. Tegnap jelent meg az első szám 20 ezer példányban. E példányszám valószínűleg a későbbiekben a sikerességtől is függeni fog. Reméljük a legjobbakat.
Fontos megemlíteni, nem szakmai lapról beszélünk, de szakmai szemmel is megállja a helyét a köztudatban, ugyanis a szerkesztők, az egyes cikkek szerzői valamilyen szinten kapcsolatban vannak Olaszországgal, ezáltal hitelesek tudnak lenni.
Az ára igazán kedvező, az egyszerű háziasszonyok számára is elérhető, hiszen mindössze 175 forintba kerül.
Mit kapun ezért cserébe?
– Egy színes lapot, amely nem hagyható figyelmen kívül, sokkal szívesebben lapozgatunk egy színes képekkel teli magazint, mint egy szürke, unalmas lapot.
– Egy kis Olaszországot a konyhánkba. Régióról régióra járja be Itáliát, elhozva ezzel Itália különböző területeinek ételeit.
– A régiók tipikus termékeit, szokásait is megismerhetjük az Ízes Itália segítségével.
– Az adott régió bemutatását északról délre; keletről nyugatra haladva, hogy ezzel is közelebb érezzük magunkhoz a tájat. Kezdve Friuli-Venezia Giulia-val, e tartomány esik legközelebb Magyarországhoz.
– A-tól Z-ig egy olasz gasztronómiai szótárfélét folytatólagosan. Lapról-lapra haladva betűnként.
– Különlegességeket.
– Látványosságokat, furcsaságokat, kihagyhatatlan eseményeket, rendezvényeket a régióban.
– Játékot! Ha az olvasó kedvet kapott nyerhet is ezt, azt.
Pár mondat a kiadóról, hiszen nélküle nem tarthatnánk a kezünkbe ezt a színes lapot.
1989-ben született. Kis vállalatról beszélünk a kezdetektől, s a mai napig az is maradt. Az első években irodalmi művek kiadását szerették volna, de jött a könyvkiadás, a könyvkereskedelem válsága, feladták az álmokat. Elkezdtek megrendelésre dolgozni. Kitaposták e rögös utat, hosszú idő után megszületet első saját termékük, amivel most megjelenhetnek a piacon.
Azért, hogy ne legyen minden olyan szuper, az on-line megjelenéssel akadt némi probléma, de egyelőre ezt is ügyesen megoldották. A Mobil Kiadó web oldalán belül létrehoztak egy Ízes Itália menüpontot. Oda kattintva az olvasó megtalálhatja a lapszámokból kimaradt anyagokat, recepteket, előzetest a következő számból, s megtalálhatja a már fentebb említett kvízt is, on-line módon is részt lehet venni a játékban.
A tájékoztatót kellemesen zártuk, Olaszországból pár napja érkezett ételeket kóstolhattunk, s finom borokat és pezsgőket kortyolhattunk.
Meg kell hagyni, tudnak valamit ezek az olaszok.
Marganits Nikolett
