Close

Az ősrobbanásról adhat információkat egy új teleszkóp

Egy széles látószögű teleszkóp a jövőben mély betekintést adhat a csillagászoknak a csillagok és a galaxisok kialakulásába. Tízéves fejlesztés után most megvan az anyagi háttér az eszköz felállítására az 5600 méter magas Cerro Chajnantoron, Chilében.

A tervezett Fred Young Szubmilliméteres Teleszkóp (FYST) a chilei Atacama-sivatagban, a föld egyik legszárazabb helyén, szubmilliméteres sugárzási tartományban végez majd megfigyeléseket. Ezt a tartományt kissé torzítja a Föld légkörében található vízgőz, ezért magas és száraz helyre van szükség. A teleszkópot innovatív nagylátószögű kialakításával optimalizálták a fény mérésére az ősrobbanás utáni legkorábbi pillanatoktól kezdve.
A látható fénytől eltérően a szubmilliméteres sugárzás jellemzően a távoli szupermasszív fekete lyukakat és csillagokban gazdag galaxisokat körülvevő porból és molekuláris felhőkből származik, de olyan régiókból is, ahol csillagok és bolygórendszerek születnek.
Ezért ezeknek a régióknak a tanulmányozása mellet az FYST vizsgálatainak fontos információkat kell nyújtaniuk az ősrobbanásról, megmagyarázva a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, az univerzum legősibb fényének megfigyeléseit.

bote.ch

Nyitókép: a Fred Young Szubmilliméteres Teleszkóp (FYST) modellje. Az eszköz jelenleg Németországban építés alatt áll, a tervek szerint 2022-re készülhet el és 2023-ban állhat üzembe.

Shares
scroll to top