Close

Az EU fontosnak tartja Hongkong autonómiájának megőrzését

Az Európai Unió fontosnak tartja Hongkong stabilitását, valamint jólétének és magas szintű autonómiájának megőrzését – jelentette ki Virginie Battu-Henriksson, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján kedden.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, az Európai Unió úgy véli, hogy a demokratikus vita, az érdekelt felekkel folytatott konzultáció, valamint az emberek szabadságjogainak tiszteletben tartása az egyetlen módja a kínai központi kormányzat nemzetbiztonsági törvénytervezete elfogadásának. Ez a feltétele annak, hogy a törvénytervezet elfogadása az alaptörvény vonatkozó cikkében előírt módon történjen, miközben nemzetközi kötelezettségeivel összhangban fenntartja Hongkong autonómiáját és az „egy ország két rendszer” elvét.
Az Európai Unió úgy Hongkongban, mint a világ minden táján rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít a szabadságjogok, valamint általában az emberi jogok tiszteletben tartásának, amely egyebek mellett magában foglalja a békés tiltakozás szabadságát is – közölte.
Elmondta, az uniós tagállamok külügyminiszterei péntekre tervezett tanácsülésén várhatóan megvitatják a kínai és a hongkongi fejleményeket, és kialakítják az EU álláspontját a kérdésben.
Az Európai Unió folyamatos párbeszédet folytat a kínai hatóságokkal véleménye kifejtése és érdekeinek védelme érdekében, továbbá szorosan nyomon követi a fejleményeket – tette hozzá a szóvivő.
Pekingben a napokbanjelentették be, hogy a parlament pénteken kezdődő éves ülésszakán megvitatnak egy olyan törvénymódosítást is, amelynek célja – a hivatalos megfogalmazás szerint – „a jogrendszer és a végrehajtási mechanizmusok javítása a Hongkong Különleges Igazgatású Területen”. A törvényjavaslat célja kínai álláspont szerint a hongkongi nemzetbiztonság helyzetének javítása lenne.
Hongkong több pontján kormányellenes megmozdulások kezdődtek vasárnap. A tiltakozók egyebek mellett azt sérelmezték, hogy a hatóságok a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályokkal visszaélve próbálták korlátozni a polgári szabadságjogokat a Kínához tartozó különleges státusú közigazgatási területen.

Forrás: MTI

Shares
scroll to top