Close

Életminőségünk döntésünkön, döntéseinken múlik

allergiát okozó élelmiszerek ok

előélet ok
A teljesség érdekében szeretném bemutatni a jelenleg érvényes jelölési formákat. Érdemes körültekintően tanulmányozni vásárláskor választandó ételeinket.

Élelmiszer Szaklap alapján:
    Kötelező elemek
• az élelmiszer neve
• összetevők
• allergének
• összetevők mennyisége
• nettó mennyiség
• minőségmegőrzési idő
• tárolási, felhasználási feltételek
• felelős élelmiszer-vállalkozás neve és címe
• származási hely
• felhasználási útmutató
• alkoholtartalom 1,2% felett
• tápértékjeölés

Tápértékjelölés

    Kötelező elemek

• energia
• zsír /telített zsírsavak
• szénhidrát /cukrok
• fehérje
• só

Önkéntes elemek

• egyszeresen telítetlen zsírsavak
• többszörösen telítetlen zsírsavak
• poliolok
• keményítő
• rost
• bármely a rendelet XIII. mellékletében felsorolt, szignifikáns mennyiségben jelenlevő vitamin és ásványi anyag

gyomirto ok

otthon3 ok

2016. december 13-tól ismét kötelező lesz a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek többségénél. A határidőt megelőzően forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig szintén a polcokon maradhatnak.

A hamarosan életbe lépő változás miatt az élelmiszer-vállalkozásoknak fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére. Az érintett előállítók és forgalmazók a NÉBIH honlapján megtalálhatják a legfontosabb információkat, például a jelölés kötelező elemeit és a feltüntetés sorrendjét is.

Magyarországon a tápértékjelölés az EU csatlakozás előtt kötelező volt. A belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.

A hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelező válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken. A „régi-új” előírás alól néhány termékcsoport mentesül. Ezek közé tartoznak például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.

muanyagok ok

A tápértékjelölésre vonatkozó alapvető előírásokról a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők:

http://portal.nebih.gov.hu/-/2016-december-13-tol-kotelezo-lesz-az-elelmiszereken-a-tapertekjeloles

gyomorfekely ok

irritabilis bel szindroma ok

Forrás: Élelmiszer Online 2016. augusztus 16.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top