Annyi előnye van a fahéjfogyasztásnak, hogy az már unalmas
Jó hír a fahéjrajongóknak – a tudomány újabb ürüggyel szolgál a fűszer (némileg) fokozottabb mértékű fogyasztására.
A kaliforniai The Rush University Medical Center kutatói kimutatták, hogy a fahéj javíthat a tanulási képességeinken is. Kísérleteik alatt a porított fahéjjal etetett, visszafogott készségekkel rendelkező egerek értelmi kapacitása javult. A rágcsálók szervezete nátrium-benzoátra bontotta le a fűszert; ezt a kemikáliát agysérülések kezelésekor szokták felhasználni. Amikor a vegyület az agyat elérte, az emlékezőtehetséget és a tanulásra való hajlamot is megerősítette.
„A fahéjat sikeresen felhasználtuk arra, hogy a gyenge tanulási képességgel rendelkező egerek agyában végbemenő biokémiai, celluláris és anatómiai változásokat visszafordítsuk – mondta Kalipada Pahan, a vizsgálatok vezető kutatója és a Rush Egyetem ideggyógyász professzora. – Ezt a megközelítést még további gyenge tanulókon is tesztelni kell. Jelentős előrelépést jelentene, ha ezeket az eredményeket visszafogottabb tanulási képességű embereken is reprodukálni tudnánk.”
Forrás: The Telegraph 2016. július 16.