Close

Franz Schubert „Der Erlkönig”-Programajánló nov. 24

Az Óbudai Danubia Zenekar Gyermekek vagyunk című koncertsorozatának 3. koncertje következik a Zeneakadémián: KÖNNY november 24. kedd, 19:30.
 Amikor a szomorúság elnémít, amikor a fájdalom elbénítja a hangot, amikor a veszteség feldolgozhatatlannak tűnik akkor van szükségünk Franz Schubertre.

A Goethe-ballada nyomán írt Schubert Lied vagy a Friedrich Rückert elégiáit csokorba gyűjtő Mahler-dalciklus egészen biztos ilyen, hiszen egy különösen nehezen artikulálható érzést, a gyermek elvesztése fölött érzett fájdalmat és döbbenetet fejezi ki.

November 24 a lelkiséget helyezi előtérbe. Bemutásra kerül Schubert-Berlioz: Der Erlkönig D 328 valamint Mahler: Gyermekgyászdalok, melyet
J. S. Bach: Ich hatte viel Bekümmernis, BWV 21 követ.

Közreműködnek: Komlósi Ildikó, ének, Celeng Mária, ének, Megyesi Zoltán, ének, Kovács István, ének, Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Kovács János

„Diákéveim egyik csodája volt, amikor először meghallottam a Rémkirályt Dietrich Fischer-Dieskauval és Gerald Moore-ral. Lenyűgözött, hogy zongorával és egy szál énekhanggal milyen drámaian, sokszínűen lehet ábrázolni a Goethe által írt versben a természetet, a helyet, a szituációt, a négy különböző (a Mesélő, a beteg Gyermek, az Apa és a Rémkirály) személyét. A csúcspont a vágta vége, a gyermek halálának beállta és a hirtelen csönd. Megrendítő.”

A Goethe-i képben feszülő kettős érzést mutatja be Kovács János karmester e szavakkal. (Schubert-Berlioz: Der Erlkönig-ről)

Kovács János

1973-ban szerzett karmesteri diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. 1987-1990 között vezető karmester az Operaházban. A nyolcvanas években a Bayreuth-i Ünnepi Játékok zenei asszisztense. Rendszeresen fellép a három nagy budapesti zenekar karmestereként és gyakran szerepel a Budapesti Fesztiválzenekar vendégeként is.

Vendégművészként fellépett már Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Svájcban. A Nemzeti Filharmonikusokkal többek között Németországban és Brazíliában turnézott. Nagy sikerrel szerepelt és elismertségre tett szert opera- és koncertkarmesterként Karlsruheban, a Badisches Staatstheaterben, a pozsonyi Nemzeti Színházban és a berlini Komische Operben.2012 augusztusában Puccini Bohéméletét dirigálta Ramon Vargas főszereplésével Mexikóban, októberben a Tokiói Filharmonikusok élén Ligeti György műveit vezényelte. 2013 márciusában a Nemzeti Filharmonikusok bogotai turnéjának volt vendégkarmestere, júniusban az Operaház japán turnéján vett részt. Számos CD-felvétele jelent meg a Hungaroton, a Naxos, az RCA Red Seal és a Delta társaságoknál.

Díjai: 1980: Komor Vilmos-emlékplakettet, 1985: Liszt-díj, 1991: Oláh Gusztáv-emlékplakett, 1996: Érdemes Művész, 2001: Kossuth-díj, 2003: Inter Lyra Díj, 2004: Gundel Művészeti Díj, 2007: Bartók-Pásztory-díj.

Komlósi Ildikó

A gyönyörű hangú mezzoszoprán énekesnő a Zeneakadémián végezte énekes tanulmányait, majd a Scala és a londoni Guildhall School of Music mesterkurzusain képezte tovább magát. Az 1986-os Pavarotti-verseny abszolút győzteseként debütált Verdi Requiemjével, Lorin Maazel vezetésével, Pavarotti partnereként. A győzelmet gyors nemzetközi karrier követte: a világ teátrumainak közönsége sorra ismerhette meg a leghíresebb mezzo szerepekben.

A Magyar Rádió Énekkara

1950-ben alakult. Repertoáruk felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, koncertjeiken a klasszikus és kortárs zeneszerzők művei egyaránt szerepelnek. Vezető karnagya 2014 augusztusa óta Pad Zoltán.

A kórus szerepelt már a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Pesarói Rossini Fesztiválon és a Bécsi Ünnepi Játékokon, Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Németországban,  Izraelben, Örményországban és a világ számos más országában. Közreműködött számos operaprodukcióban. Állandó szereplője a Fischer Ádám vezetésével 2006-tól évente megrendezésre kerülő Budapesti Wagner-napoknak. A nemzetközi zenei élet kiválóságainak vendégeként meghívást kapott többek között az Orchestre National de Lyon, a RAI Torino, az Orchester des Bayerischen Rundfunks, az RSO Wien, a Hessisches Rundfunkorchester, az NDR Orchester, a Bochumer Symphoniker, a Staatskapelle Weimar a Danish Radio Sinfonietta, a Budapesti Fesztiválzenekar, és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjeire.  Közreműködésével számtalan rádió- és televízió-felvétel és több mint nyolcvan lemez készült. Az 1997-ben, Solti Györggyel és a Berlini Filharmonikusokkal rögzített Kodály- és Bartók művekből álló CD-t Grammy-díjra jelölték. A Budapesti Fesztiválzenekarral közös felvétele, (Mahler II. szimfóniája), elnyerte a 2007-es Gramophone-díjat. 1985-ben Bartók–Pásztory Díjat kapott.

Jó szórakozást kívánunk és lelket rendítő zenei élményt november 24.-re.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top