Close

Létrejött az Európai Tehetséggondozó Hálózat

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:
Ünnepélyesen átadták az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában kedden 14 tehetséggondozó központ képviselőjénekköztük a Budapesti Európai Tehetségközpontnakaz arról szóló tanúsítványt, hogy ezentúl az Európai Tehetséggondozó Hálózat tagjaként tevékenykedik, és ezzel létrejött a hálózat.
    
A tehetséggondozás mellett elkötelezettek, amikor pénzügyi forrásokat igényelnek, gyakran kapják azt a választ, hogy "vannak sürgetőbb teendők is, a tehetség pedig előbb-utóbb úgyis utat tör magának" – mondta a rendezvényen Navracsics Tibor, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportkérdésekben illetékes magyar EU-biztos. Szerinte ez a szemlélet rövidlátásra vall. Úgy vélte, hogy a tehetségek kibontakoztatása az oktatási rendszer alapvető feladatai közé tartozik. Navracsics Tibor szólt arról, hogy az Európai Bizottság különböző formákban tud segítséget nyújtani az Európai Tehetséggondozó Hálózatnak.
    
A Kiemelkedő Képességek Európai Tanácsa (ECHA) nevű, 1988-ban alapított, 30 országot átfogó nem kormányzati szervezetamelynek az elnöke a magyar Csermely Péter2012-es közgyűlésén döntöttek arról, hogy létrehozzák az Európai Tehetséggondozó Hálózatot, amely az összeurópai együttműködés új dimenzióját hivatott megteremteni: kitűzött feladatköre szerint fórumként szolgál a legsikeresebb tehetséggondozási gyakorlatok kicseréléséhez, terjeszti és alkalmazza a tudományos vívmányokat, lehetőséget kínál a tehetséges fiatalok, valamint tanáraik, szüleik és a tehetséggondozással foglalkozó szakemberek kölcsönös látogatásaira
    
A hálózatba való bekapcsolódásra 19 országból 28 tehetséggondozó központ adott be pályázatot, és az ECHA minősítő bizottsága idén kiválasztotta a legalkalmasabbnak tekintett 14-et, amelyek a jövőre tovább bővülő hálózat gerincét alkothatják. Magyarország mellett Ausztriából két központ, Belgiumból, a Cseh Köztársaságból, Hollandiából, Írországból, Litvániából, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Szlovákiából, Szlovéniából, valamint Törökországból pedig egy-egy központ alkotja egyelőre a hálózatot. E központok a tervek szerint uniós ösztöndíjakra – Erasmus+, illetve Kreatív Európa ösztöndíjrafognak pályázatokat beadni.
    
Gál Kinga fideszes EP-képviselő, a keddi esemény házigazdájaaki évek óta dolgozik az Európai Parlamentben azon, hogy napirendjen maradjon a tehetséggondozás kérdésenyilatkozatban adott hangot örömének, hogy a magyar tehetséggondozó modell alapján európai tehetségsegítő hálózat alakult.
    
"2012-ben 178 európai parlamenti képviselő támogatta az általam benyújtott írásbeli nyilatkozatot, amely a tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozta európai szinten. Ezen a téren a magyar példa kiemelkedő, amelyet követve ma akkreditálásra került az első 14 Európai Tehetségközpont. Ezzel új fejezetéhez érkezett az európai tehetséggondozás. Örülök, hogy az elvetett mag megfogant, és szemünk előtt szökött szárba" – fogalmazott Gál Kinga közleményében.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top