Close

Felvetések a panaszokra – válasz a panaszokra

Figyelemre méltó közleményt adott közre az MSZP szombaton az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügyével kapcsolatosan. Teljesen jogos a párt felvetése az uniós és közpénzeken támogatott pályázatok működésének ellenőrzése. Bár erre van állami szabályozás, ami nagyon jól működik a magán és vállalati pályázatoknál.
A cég működéséről és a kifizetetlen bérekről egyszerűbb Barta Gábor, az ESZOSZ igazagatóságának elnökét és Farkas Gyula, az ESZOSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei HR-vezetőjét számon kérni, amit weboldalukon meg is tettek.,   
 
 
Az MSZP irodáihoz ezrek panaszai érkeztek az ESZOSZról., több mint 500 feljelentést indítottak a Munkaügyi bírósághoz.  –Reméljük, hogy az ítéleteket szintén közzé tehetjük.
 
A párt 2800 ember ellehetetlenített sorsáról számol be. Az ESZOSZ szerint jelenleg 1901 az állománya, 2015. július 20-ig 959 dolgozónktól kellett megválnia. Valamint folyamatos a munkaerő felvétel.  A cég mindenkinek kifizeti a munkabérét, ami az oktatás és képzés alatt is megilleti a munkavállalókat. A felmondásban tételesen elszámolnak.
 
A teljeség igényével mindkét közleményt leközöljük:
 
 
Maffiamódszerekkel lopják az uniósés a közpénzeket
 
 
Az MSZP szerint Magyarországon maffiamódszerekkel lopják az európai uniós és a közpénzeket, és emiatt például több ezer munkavállaló került lehetetlen helyzetbemondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus ismertette az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) ügyét.
 
A szervezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az észak-alföldi régióban, szerződést is kötött velük, ám az emberek nem kapnak fizetést. A cég 1,3 milliárd forintot kapott öt hónap alatt, ennek ellenére nem tud fizetni az embereknek és nincsenek irodái semmondta a képviselő, hozzátéve: ezzel a cég becsapott 2800 munkavállalót és lehetetlen helyzetbe hozta a családjukat is.
 
Az érintettek, éppen az érvényes szerződésük miatt, álláskeresési támogatást sem kaphatnak, így ma semmilyen bevételük nincsközölte.
 
Az elmúlt hetekben ezrek keresték meg az ügyben az MSZP Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezeteit, és több mint 500 feljelentést nyújtottak már be munkaügyi bírósághoz.
 
Utalt arra, hogy három hete írásbeli kérdéssel fordult Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez és Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. A válaszokból az derült ki, hogy „egyértelműen Orbán Viktor és Lázár János felelős a kialakult helyzetért”fogalmazott, ezért az MSZP felszólítja őket, minél hamarabb rendezzék a lehetetlen helyzetbe hozott 2800 munkavállaló sorsát.
 
Közölte, pártja minden eszközt és jogi lehetőséget felhasználva igazságot akar szolgáltatni az embereknek, és feltette a kérdést: vajon hány hasonló, meg nem valósult pályázat lehet Magyarországon
Fotó: Kovács Attila
MTI

Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ)közleménye:

 
Szövetkezetünk a TÁMOP-2.4.3.F-14/1-2014-0002 azonosítószámú projekt keretében 2 800 fő hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását vállalta. A projekt célja a megújuló energiaforrás összegyűjtése és energetikai célú felhasználása révén széles körben biztosítani a hátrányos helyzetű célcsoportok tömeges foglalkoztatását, a régóta inaktív rétegek képzését, visszavezetését a munka világába, esélyt biztosítva számukra az önálló megélhetésre. A projekt megvalósítás helyszíne az Észak-Alföldi Régió (Jász- Nagykun- Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye).

Jelenleg a Szövetkezetnél 1901 munkavállaló van állományban. A projekt során 959 munkavállaló elbocsátására került sor. Ők kivétel nélkül megszegték a munkavégzés szabályait:   kiértesítés ellenére nem jelentek meg a biztonságos munkavégzésükhöz szükséges munkaruha átvételen, a munkavégzéshez szükséges és kötelező képzéseken, illetve a számukra kijelölt munkaterületen a munkakezdés időpontjában.

2015. július 20-ig 959 dolgozónktól kellett megválnunk részben közös megegyezéssel, részben rendes illetve rendkívüli felmondással, de volt olyan munkavállaló, aki külföldi munka miatt lépett ki. Ez megközelítő szám, mert van olyan munkavállaló, akinél kezdeményeztük a munkaviszony megszüntetését, de kapott, illetve kapni fog második esélyt is.

Minden esetben egyedi volt az elbocsátások oka. Legtöbbször a munkavállaló szerződésszegő magatartása kényszerítette rá a szövetkezetet, mint például a munkafelvétel negligálása, az oktatáson való nem megjelenés.
A teljesség igénye nélkül csak néhány egyéb eset:

2 brigádvezető a munkaszerződés aláírásának másnapján eladta a mobiltelefonját,

a céges mobiltelefon birtokában 18+ karikás filmeket töltöttek le,
gallyfát loptak az erdőből,
az oktatás helyszínéül szolgáló épületből hétvégén hűtőszekrényt loptak,
a kiosztott munkaruhával az átvétel másnapján találkoztunk az internetes áruház felületén, ahol a volt munkavállalónk a saját neve alatt árulta azt.

Nincs olyan magyarországi kis-, középvagy nagyvállalat, amely tolerálná a munkáltatóval szemben tanúsított ilyen és egyéb hasonló magatartást, inkorrektséget, szerződésszegést.

A munkavállalók a Szövetkezet Erdészeti Biztonsági Szabályzatában, valamint a munkaköri leírásukban foglaltak szerint végzik a munkájukat, aminek részét képezi az oktatáson való részvétel is. Ennek megfelelően a mindenkori munkaterületen való megjelenés a közvetlen munkahelyi vezető által megállapított feltételekkel, azaz az általa megjelölt munkahelyen és munkaidőben történik. Így például a hőségriadó miatti üzemleállást a területi igazgató rendeli el és a brigádvezetőkön keresztül kerül általános kiértesítésre személyesen, vagy telefon útján.

Erre a félreértésre a kötelező oktatások rendszere adhatott okot. Minden egyes munkavállalónk képzésben részesül/részesült, és a munkaterületre csak a képzés eredményes elvégzését követően lehet/lehetett felelősségteljesen kiengedni. A munkavállalók az igen kimerítő és alapos munkavédelmi oktatáson felül 4 féle oktatásban részesültek és részesülnek mind a mai napig:

Erdei Biztonsági Szabályzat,

Erdei- Mezei munkavégzés szabályai,
Motoros fűkasza kezelő képzés,
Motorfűrész kezelő OKJ-s képzés.

Ezt a feladatot egy külső felnőttoktatási cég közreműködésével végezzük. Talán az is egyedi és szokatlan, hogy a munkavállalóink a fenti oktatás és képzés ideje alatt is munkabért kaptak, mert az közvetlenül a munkaviszonyukkal összefüggő kötelezettségnek minősült, de az oktatás ideje alatt értelemszerűen egyéb munkát még nem végezhettek.

Eddig még nem fordult elő, hogy munkát végző munkavállalónk nem kapott volna fizetést.

A felmondás alatt álló munkavállalónak is jár a munkában töltött munkaidő után a bére, de minden esetben van elszámolási kötelezettsége is a munkáltató fele, így: munkaruha, védőfelszerelés, munkaeszköz, valamint helytállási kötelezettség a munkáltatónak illetve a munkavégzés során harmadik személynek okozott kár tekintetében, stb.. A kilépő papírok 5 napon belül kerülnek megküldésre, a munkavállalónak ezzel egyidejűleg kell elszámolnia a fentiekkel. Amelyik munkavállaló az akármilyen okból megszűnt jogviszony lezártával a fentiekkel elszámolt, hiánytalanul megkapta és meg fogja kapni a munkabérét.

Az elbocsátott munkaerő pótlása folyamatban van.

Az Észak-Alföld régió számos településén dolgoznak munkavállalóink, amelyek között van megyeszékhely és van tanya is. A szövetkezet többek között a régió több állami és magánerdészetével áll szerződéses jogviszonyban és végez munkát a területeiken.
Minden kifizetésünk a vonatkozó jogszabályokban, a támogatási szerződésben foglaltak szerint, valamint csak és kizárólag szorosan a projekt végrehajtásával kapcsolatos teendők ellátása érdekében történt és történik.
Üdvözlettel,
ESZOSZ Igazgatóság

http://eszosz.hu/sajtoszoba#sajtokozlemenyek

A FIDESZ válasza:

http://www.ringmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=36506:miniszterelnoekseg-vizsgaljak-az-eszosz-tevekenyseget&catid=125:gazdasag&Itemid=338

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top