Gyógynövények a természet kincseskamrájából, amelyeket az Ember évszázadok óta alkalmaz nem csak gyógyhatásuk miatt, hanem kulináris „kalandként” is. Orvosság fűben, fában és a tányéron!
Bazsalikom
Más néven németbors, királyfű. Az ajakosvirágúak közé tartozó fűszernövény. Indiai származású (ahol a hindu Krisna és Visnu istenségeknek szentelték) Manapság különböző alfajtáit a mediterrán régióban, a Távol-Keleten és Kaliforniában termesztik ipari mennyiségben. Nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek megközelítő jelentése ’királyság’.
Az egykori görög és római orvosok úgy vélték, hogy ez a növény az ellenségeskedést és a tébolyt jeleníti meg, és azt hitték, csak akkor termeszthető, ha magját szitkok közepette vetik el. Plinius azt állította, hogy amikor egy kővel ráütöttek, a növényből skorpió lett, amely a mérget és az ármányt szimbolizálta – tény, hogy a skorpiók szívesen bújnak a bazsalikomos cserepek alá.
Állítólag Jézus sírján is nőtt, ezért ortodox templomokban a mai napig megtalálható cserepekbe ültetve.
A lovagkorban úgy vélték, a bazsalikomot csak gyönyörű nők ápolhatják, akik a romantikus szerelem szimbólumaként adták vagy fogadták. John Keats gótikus költeményében Isabella halott kedvesének levágott fejét egy cserépbe rejti, amelybe ezután bazsalikomot ültet, és attól kezdve könnyeivel öntözi. Erre végül rájönnek, elveszik tőle a bazsalikomot, és ő ebbe beleőrül.
A hindu hitvilágban, ha egy halott ember mellére bazsalikomleveleket hintenek, ezek útlevélként szolgálnak a szépséges túlvilágra.
Dél-Amerikában az érzelmi vagy anyagi gazdagság szimbóluma.) Hazánkba a Római birodalom virágzása idején került. Kémiai alkotórészei: illóolaj, cserzőanyagok, flavonoidok, kávésav,eszkulozid, szaponinok. Hatásai: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, szélhajtó, bélgörcsoldó, tejelválasztást serkentő, idegnyugtató, köhögéscsillapító, vízhajtó. Alkalmazás: haspuffadás, emésztési rendellenességek, szélhajtóként, teájával a húgy-ivar rendszer gyulladásait is enyhíthetjük. Paradicsomos, padlizsános ételek kedvelt fűszere, így az olasz, francia konyha alapja. Jól párosítható a fokhagymával, rozmaringgal, zsályával, olívaolajjal. (Fontos konyhatechnikai figyelmeztetés: mivel a bazsalikom aromája a főzés során hamar elillan, csak az utolsó percekben tegyük hozzá az elkészült fogáshoz.
Recept
Bazsalikomos paradicsomleves
Hozzávalók:
8 dkg paradicsompüré
fél evőkanál olívaolaj
1 teáskanál tisztított, reszelt fokhagyma
15 dkg tisztított, felaprított paradicsom
1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál majoranna
fél dl száraz fehérbor
fél fej vöröshagyma
Elkészítés: a vöröshagymát megpuculjuk, apróra kockázzuk. A fokhagymát tisztítás után lereszeljük vagy pépesítjük. Közepes lángon megpirítjuk a fokhagymát és a hagymát, amíg üvegessé nem válik. Belekeverjük a paradicsompürét, és átmelegítjük. Ezután jönnek a fűszerek, a friss paradicsomdarabok és a bor. Felforraljuk, majd lassú tűzön 30 percig főzzük.
Kapor
A Földközi-tenger vidékéről származó közismert – az ernyősvirágzatúak törzsébe tartozó – egyéves lágyszárú növényt már az ókori egyiptomiak is használták. Hazánkba a római katonák hozták, mára azonban szinte minden konyhakertben megtalálható, de ipari célra mezőgazdasági területeken is termesztik. Kémiai alkotórészei: a növényben illóolaj (főleg karvon), kumarinszármazékok, A-, C-vitamin, a termésben: illóolaj, zsírosolaj, proteinek, Béta-szitoszterol, klorofill. Hatása: szélhajtó, vízhajtó, a növény vizes kivonata nyugtató és görcsoldó, étvágyfokozó, a termés illóolaja fájdalomcsökkentő és antiszeptikus hatású. Alkalmazni leginkább rossz emésztés, felfúvódás, csuklás esetén (1 kávéskanál magot 150 ml vízzel leforrázunk, lassan kortyonként isszuk. A magyar konyha régi, közkedvelt fűszere, a népi gyógyászat a különféle emésztőrendszeri betegségek orvoslására használja.
A kapor népies neve uborkafű, mivel a finom ízén kívül tartósító hatása is van, így nagyon sok ecetes savanyúságot lehet vele fűszerezni. A skandinávoknál elengedhetetlen halfűszer, főleg a lazachoz és a pisztránghoz passzol az íze. A néphitben a középkorban a boszorkányok ellen vetették be. Illóolaját a kozmetikai ipar is felhasználja.
Recept
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
2 db tojássárgája
6 dkg cukor
1 csipet só
8 dkg olvasztott vaj
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
50 dkg túró
3 db tojás
kevés só
2 dl tejföl
1 csokor frissen vágott kapor
10 dkg cukor
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk. A töltelék hozzávalóit – a tojásfehérje kivételével – összekeverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, és a túrókrémbe forgatjuk. A megkelt tésztát tepsibe nyújtjuk, és egyenletesen rákenjük a tölteléket. Előmelegített sütőben 180 fokon, majd 160 fokon megsütjük 25 perc alatt légkeverékes sütőben. Ha kihűlt, vékonyan megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk.
Majoránna
Az ajakosvirágúak családjába tartozó egyéves növény. Észak-Afrikából származik. Őshazája a Földközi-tenger környéke, ma legfőbb termőterületei Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában vannak. Az ókori görögöknél a boldogságot szimbolizálta, Aphrodité növénye volt. Potpourriként, kézmosóvízben használták, de dísznövényként is elterjedt volt. Hozzánk valószínűleg török közvetítéssel került a 16. században. A legkedveltebb, legrégibb fűszerek egyike a magyar konyhában. Főleg a meleg fekvésű tápanyagban dús vidékeken termesztik. Kémiai alkotórészei: illóolaj, flavonoidok, csersav, fenolok, szénhidrátok, triterpének, keserűanyagok. Hatása főleg emésztőszervi panaszok esetén érvényesül (bélgörcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő (mivel a gyomor nyálkahártyáján vérbőséget okoz ezáltal fokozza a gyomornedv termelődését), gyomorerősítő, idegnyugtató, köhögéscsillapító és vírusellenes hatással is bír. Alkalmazható toroköbltő szerként, hasmenés, étvágytalanság, gyomorgyengeség, görcsös köhögés, légzési zavarok, ideges eredetű fejfájások ellenszereként. Reuma elleni készítményeknek is alkotórésze (külsőleges formában az olajából készült kenőcs ugyanis csökkenti a fájdalmat). Leginkább húsok fűszerezésénél (pl.: elnyomja a birkahús jellegzetes szagát) használatos de más ételek fűszerezésére is előszerettel használja a magyar konyha. Ezenkívül az élelmiszeripar és az illatszeripar is előszeretettel használja.
Recept
Majoránnás krumplifőzelék
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
6 közepes burgonya
só, bors, majoránna, szerecsendió
6 evőkanál tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés: A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, majd kevés vízzel felöntjük és puhára főzzük. Közben a tejfölt elkeverjük a keményítővel, majd a megfőtt burgonya levével kikeverjük. A tejfölös, keményítős elegyet a burgonyához adjuk, és egyet forralunk rajta.
Mezei Kakukkfű
Az ajakosvirágúak családjába tartozó félcserje, közeli rokona a kerti kakukkfűnek. Gyakran előfordul száraz, füves területeken. Mediterrán területről származik, a Földközi-tenger nyugati vidékén őshonos. Az ókorban a kakukkfüvet húsok tartósítására és az áldozati állatok illatosítására használták, hogy az istenek szívesebben fogadják azokat. A görögök számára a hősiességet jelképezte. A középkorban levesbe tették, hogy így űzzék el a félénkséget. Angliában a hölgyek lovagjaik vállszalagjára kakukkfű ágacska fölött lebegő méhet hímeztek bátorításképpen. Azt tartották, a kakukkfű meghosszabbítja az életet. Ezt azóta a kutatások is igazolták: a kakukkfű valóban késlelteti az öregedési folyamatot. Az említett két fajon kívül a kakukkfűnek több változata alfaja ismert. Kémiai alkotórészei: illóolaj, triterpénszármazék, kávé-és rozmaringsav, flavonoid.Enyhe fertőtlenítő hatású, nyákoldó, görcsoldó (légzőszervi és menstruációs görcsök), hörgőtágító, köptető, idegerősítő, szélhajtó. Teája kitűnő váladékoldó légúti hurutok (légcsőhurut, hörghurut) légzőszervek gennyes megbetegedései esetén. Hörgőtágító hatásának köszönhetően enyhíti az aztma tüneteit. Gyomorhurut, puffadás, nehéz emésztés, étvágytalanság esetén is segít. A népi gyógyászat vérszegénység ellen is hatásosnak tartja, csakúgy mint forrázatát a reuma kezelésében (Terhes, szoptatós anyák, és aki pajzsmirigy-elégtelenségben szenved, ne használjon kakukkfüvet gyógyszermennyiségben). Illóolaját a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar is alkalmazza.
Recept
Kakukkfüves tócsni
Hozzávalók:
pár szem krumpli
2 tojás
liszt
só
kakukkfű
tejföl
Elkészítés: A szokásos módon lereszeljük a krumplit (nagylyukú reszelőn). Besózzuk, közben felforrósítunk egy kis olajat. Kinyomkodjuk a levet, amit a krumpli eresztett, majd összekeverjük a tojásokkal, a liszttel és a kakukkfűvel. Aranybarnára sütjük, és tejföllel megkenve tálaljuk.
Forrás: A természet kincseskamrája / Kissné Dogossy Éva, otvenentul.hu, mindmegette.hu

