Close

Harmincezer alapellátásban dolgozó kap béremelést

10 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak ebben az évben az alapellátásban dolgozók, többek között a háziorvosok, a gyermekorvosok és a fogorvosok. Az érintettek úgy számolnak, hogy a pénzből nettó 10-15 ezer forintos béremelést tudnak végrehajtani. Az intézkedés csaknem 30 ezer embert érint.

Az elmúlt másfél évben két alkalommal növekedett a háziorvosok kártyapénze, ami azt jelenti, hogy egy átlagos praxis összesen csaknem 100 ezer forinttal kap több pénzt havonta.

Nagy Árpád háziorvos azt mondja, a betegellátás színvonalán is érezhető, hogy nőtt a finanszírozás, a gépbeszerzések ugyanis gyorsítják a munkát. Az idénre ígért plusz pénzből a saját és az asszisztense fizetését emeli majd.
„Az összeg kiszámolása után fog kiderülni, hogy mennyire tudjuk növelni a fizetést, de gondolom egy ilyen 10-15 ezer forint nettó béremelkedés biztos lesz belőle” – mondta a Híradónak az orvos.

Tavaly 8,7 milliárd forinttal kaptak több pénzt az alapellátásban dolgozók – idén ennél magasabb összeg áll rendelkezésre.
„A 2014-es költségvetés tartalmaz egy 10 milliárd forintos forrásbővülési lehetőséget az alapellátásra – ez a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok az iskolaorvosok és a védőnők csoportját jelenti” – fogalmazott Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Arról még jelenleg is egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, hogy a 10 milliárd forintot hogyan osszák fel az érintettek között.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondja: a bérfelzárkóztatással életben tartható lesz az elöregedett háziorvosi rendszer. Hozzátette: az elmúlt tíz évben semmilyen plusz forráshoz nem jutottak az alapellátásban dolgozók. „Nemhogy bérre, hanem a működés költségeire sem volt elegendő forrás a háziorvosi praxisoknak. Most annyival jobb a helyzet, hogy ezek a pluszok legalább a béremelésnek a lehetőségét a rendszerben dolgozóknál elindította” – fogalmazott Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az alapellátásban dolgozók azt szeretnék, ha fizetésük mértéke elérné a kórházi dolgozókét.

Selmeczi Kamill a Híradónak azt mondta: úgy tudja, hogy az érintettek márciustól juthatnak hozzá az idénre tervezett többletforráshoz.

***

MSZP: az egészségügy rosszabb helyzetben van, mint a kormányváltás előtt

Kormos Kata, a párt szóvivője közleményében úgy fogalmazott: a kormány a választások előtt tompítani igyekszik az ágazatban jelen lévő feszültségeket, de szerinte eddig mindenki csak annyi pénzt kapott, amennyi ahhoz elég, hogy csendben maradjon.
Az MSZP szerint az egészségügy sokkal rosszabb helyzetben van, mint a kormányváltás előtt volt, az Orbán-kormány pedig agresszív kommunikációval próbálja elfedni az ágazat válságtüneteit.

A szóvivő „alamizsnának” tartja a háziorvosoknak juttatandó pluszpénzt, akik a Népszabadság információi szerint még a választások előtt megkapják a számukra elkülönített tízmilliárdot.

Közölte: pártja támogat minden egészségügynek juttatott forintot, és kormányra kerülve tovább javítja az egészségügyi dolgozók, többek között a háziorvosok bérezését, növeli a praxispénzt, és a többi közt életpályamodell bevezetésével járulnak hozzá az elvándorlás megállításához.

„A Mesterházy-kormány újra létrehozza az Egészségügyi Minisztériumot, mert a kormányban képviselni kell az egészségügyi ágazat sajátos szempontjait” – írta Kormos Kata.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top