Close

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ: törvénytelenségek sorozatáról beszél az ellenzék

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció is azt követeli: azonnal váltsák le Marekné Pintér Arankát, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjét, valamint lemondásra szólítják fel Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárt.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy Szabó Balázs miniszteri biztos a Klik tevékenységét vizsgáló jelentésében azt írta: a szervezet működését hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása jellemezte. A jelentés személyesen az elnököt hibáztatja a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlenségéért és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolt, az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiányáért is – ismertette az internetes lap.

Átlátható rendszer helyett káoszt teremtettek

Az MSZP szerint a Klebersberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) feltárt súlyos működési zavarokért nemcsak az intézmény vezetője, Marekné Pintér Aranka a felelős, hanem az iskolarendszer államosítását szorgalmazó Orbán Viktor miniszterelnök, Hoffmann Rózsa államtitkár és az azt megszavazó Fidesz-KDNP-s képviselők. Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja mondta kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szorgalmazta a jelentés nyilvánosságra hozását. Szerinte az igazolja, hogy nem az ellenzéki párt csapta be az embereket, amikor felhívták a figyelmet arra, súlyos működési zavarokkal küzd a Klik – írja az MTI. Véleménye szerint felesleges volt felállítani a Kliket, az a bajok fő okozójává vált. Kunhalmi Ágnes azt mondta, azt ígérték, amikor államosították a közoktatást, hogy hatékonyabb, átláthatóbb, olcsóbb lesz a rendszer, de most az rosszabbul, drágábban működik, valójában káoszt teremtettek. Az MSZP-s politikus közölte, a Klik lesz az egyik okozója a Fidesz áprilisi választási vereségének. Hozzátette: a választások után a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel közösen bontják le a Kliket.

A DK lemondásra szólítja fel Hoffmann Rózsát

Molnár Csaba, DK ügyvezető alelnöke az Index által hétfőn ismertetett miniszteri biztosi jelentésre hivatkozva hangsúlyozta: a politikai felelősséget Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárnak kell viselnie az ügyben, ezért őt azonnali lemondásra szólítják fel. Molnár Csaba emellett levélben fordul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, akitől azt kéri, haladéktalanul hozza nyilvánosságra a jelentés teljes szövegét. Az ellenzéki politikus emellett azt is szeretné, hogy a miniszter tegye meg a szükséges büntető feljelentéseket. Ezt azzal indokolta, hogy ha igazak a jelentés napvilágot látott állításai, akkor minimum a közokirat-hamisítás gyanúja felmerül. A miniszternek ilyenkor nemcsak joga, de kötelessége is megtenni a feljelentéseket – tette hozzá.

Molnár Csaba azt is kijelentette: a kezdetektől lehetett tudni, hogy a Klik egy elhibázott és felesleges intézmény, de ma már az is látszik, hogy egyetlen eredeti, a „kormány által kitalált vagy kreált céljának sem felel meg”. Szavai szerint a központ működése szakmailag elhibázott, gazdaságilag pedig „törvénytelenségek sorozatát rejti”.

***

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága az MTI-nek küldött közleményében a cikkre úgy reagált: a minisztériumi átvilágítás a Klik hatékony működését segíti, a központ elnöke pedig változatlanul élvezi a miniszter bizalmát.

Forrás: 168ora.hu, MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top