Close

Navracsics: ösztöndíjprogrammal segítik a nemzetiségi diákok továbbtanulását

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a tárcája által alapított, a nemzetiségi diákok felsőoktatási tanulmányait támogató ösztöndíj abban segíti a tanulókat, hogy a jövőben saját közösségüket és a magyarságot is gazdagíthassák.
    A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj keddi átadásán a tárcavezető kiemelte, a programban kiválasztott diákok méltók az egész közösség támogatására, és ez a befektetés a jövőben sokszorosan térülhet meg, hiszen ha segítik a tanulókat, az nemcsak a családjuknak és a nemzetiségüknek válhat a hasznára, hanem egész Magyarországot szolgálhatja.
    Hangsúlyozta, remélhetőleg az ösztöndíj segít abban, hogy a fiatalok később fényes karriert építhessenek, nemzetiségi közösségük „tartóoszlopai” legyenek, hidat építve a magyarországi nemzetiségi közösség és anyaországuk, illetve közösségük és a magyarság között, a kölcsönös megértést szolgálva. Ezért mindenki érdekelt a program sikerében – mutatott rá. 
    Mint kifejtette, sokféleképpen igyekeznek segíteni a Magyarországon élő nemzetiségeknek önazonosságuk megőrzésében, de eddig nem figyeltek fel arra a problémára, hogy a nemzetiségek leginkább falvakban élnek, és a családok anyagi okokból gyakran nem engedhetik meg, hogy gyermekeiket a főként városokban működő intézményekben taníttassák. Pedig így a gyermek nagyobb eséllyel felejti el nemzetiségi nyelvét, és „ennek elveszítése után elveszíti az önazonosságát, és elveszíti a közösségét is” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Navracsics Tibor úgy véli, sok fiatal szociális szempontból és teljesítménye miatt is megérdemli a támogatást, és többeknek az ösztöndíj nyújtotta „szerény összeg” is „komoly segítséget jelent, megadja azt a lehetőséget, hogy tanuljanak, és a saját tudásukat gyarapítva később részben saját nemzetiségi közösségük, részben pedig a mi nemzeti közösségünk gyarapítását szolgálják”.
    Az első alkalommal odaítélt ösztöndíjat tíz, anyanyelvi vagy kéttannyelvű nemzetiségi középiskolába járó, 11. évfolyamos diák nyerte el, akiket szeptembertől két éven át havi 60 ezer forinttal támogatnak későbbi felsőoktatási tanulmányaik megkönnyítésére. Az ösztöndíjra 16 intézmény jelölt összesen 23 diákot, és feltétel volt, hogy az érintettek tanulmányi átlaguknak az előző tanévben legalább 4,00-nek kellett lennie.
    Az elismeréseket Navracsics Tibor mellett Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Latorcai Csaba nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át a diákoknak.
 
Forrás:bbkr/bhi MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top