Close

Bajor öröm a köbön…

Az Európa-bajnoki selejtezők közelgő zárásával egyetemben – az utolsó kvalifikációs fordulót jövő kedden bonyolítják – befejeződött a kontinens négy legjelentősebb labdarúgó bajnokságában (angol, német, olasz, spanyol) a szezonkezdet szakasza. A kép az erőviszonyokról kikristályosodóban. Az egyszerű képlet: ahol pénz van, ott (általában) van eredmény is.
Bundesliga
A pontvadászatot még mindig sokan legföljebb a negyedik helyre sorolják az angol, a spanyol és az olasz mögé, ám a német sok tekintetben valamennyit lepipálja. Látogatottságban, szervezettségben, anyagi biztonságban feltétlen. S mindinkább futballban is. Legalábbis jelzésértékű volt, ahogy a Bayern egy hete lefutballozta az Angliában még veretlen, s a városi rivális, nem mellékesen címvédő és éllovas United mögé csupán rosszabb gólkülönbsége miatt szoruló Manchester Cityt. A bajor dominancia valós értékéről a Bajnokok Ligájában kapunk tiszta képet – emlegették Németországban a találkozó előtt, s a müncheni 90 perc megadta a választ: a Bayern brutálisan erős! 

Olyannyira, hogy már 8 forduló elteltével olybá tűnik, befoghatatlan lesz a riválisok számára. Védelme kifogástalan, ráadásul a kapuban korunk egyik legkiválóbb portása, Manuel Neuer áll, akinek gólt lőni képtelenség. Szó szerint: a nyáron a Schalkétól szerződtetett játékos most azt reméli, hogy eléri az 1000-et, már ami a góltalan percek számát illeti. A hétvégi, Hoffenheimmel szembeni (0-0) meccs után immár 928 minutum telt el kapitulációja nélkül. Legutóbb a Mönchengladbach (0-1) ellen érte keserv, de az se mostanában: az augusztus 7-i szezonrajtkor.
A kifogástalan elhárítás még véletlenül se jelenti, hogy mindez a támadójáték rovására menne, a gárda 21 találatnál jár (ezzel a liga legeredményesebb egylete), s a legutóbbi gólkirály, Mario Gomez egymaga nyolcszor triumfált. A bajorokkal a lépést eddig a Werder tartotta, ám a brémaiak vasárnap vereséget szenvedtek, s így háromra nőtt Jupp Heyckes csapatának pontelőnye: 1. Bayern 19 pont, 2. Werder 16 (16-10), 3. Mönchengladbach 16 (9-4). A Schalke Ralf Ragnick lemondása dacára jól teljesít (4.), a címvédő Dortmundtól azonban többet várt mindenki: jelenleg 6., de már háromszor kikapott, holott a legutóbbi idényben összesen öt kudarcot jegyzett.
Premier League
Az a rajt előtt nyilvánvaló volt, hogy a két manchesteri hatalmasság ott lesz az élen a végelszámolásnál, de hogy 7. forduló elteltével így nézzen ki a tabella eleje: 1. Manchester United 19 pont (24-5), 2. Manchester City 19 (24-5), az azért sok a jóból. Versenyfutásukba a Chelsea szólhat bele (3. hely, 16 pont), amely mindinkább kezd összeállni a portugál André Villas-Boas keze alatt. Ennél érdekesebb, hogy a Newcastle sem akar lemaradni, bár hogy lendülete meddig tart ki, az azért talányos, tudniillik: európai kupaindulásra apellál a Liverpool, a Tottenham és az Aston Villa is. Utóbbi után demarkációs vonal, a Premier League mintha két részre szakadna.
Az alsó fertályban van az Arsenal, amely Nasri és Fábregas elvesztését alaposan megsínylette. Meg persze az Emirates-stadion építését, aminek következtében az ágyúsok évről évre kevesebbet költhettek játékosvásárlásra. Most úgy állnak, hogy 15-ek, vasárnap a Tottenham otthonában szezonbeli negyedik vereségüket szenvedték el. 16 bekapott góljuknál mindössze három gárda képes „hatékonyabb” védvonalat felmutatni… Noha Arséne Wenger 15 éve áll a londoniak élén, nem véletlen, hogy felvetődött, esetleg Carlo Ancelotti átveszi tőle a stafétát.
Serie A
A legkiegyensúlyozottabb bajnokság: az első (Juventus) és a nyolcadik (Chievo) között csupán három pont a különbség. A Juvénél, a jelek szerint, bevált Conte kinevezése, s talán Rómában is belátják, időt kell hagyni Luis Enriquének (a fővárosiak az ötödik játéknapon szereztek első ízben egynél több gólt, momentán a 6. helyen állnak). Szembeszökően gyengélkedik Milánó en bloc: a címvédő AC Milan a 15., az Internazionale a 17.
La Liga
Talán nem lesz akkora különbség a két hatalmasság (Barcelona, Real Madrid), valamint a mezőny többi része között, mint legutóbb, ám hogy a gigászok egymást közt döntenek majd az elsőségről, az borítékolható. Egyelőre a Levante okozza a show-t, miután ugyannyi pontja van, mint az éllovasnak. A katari milliárdokból megerősített Málaga felfutása aligha meglepő: 1. Barcelona 14 (23-4), 2. Levante 14 (8-3), 3. Real Madrid 13 (20-5), 4. Málaga 13 (10-4), 5. Valencia 13. (9-6).
www.nepszava.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top