Close

KIM: kiterjesztik a gyermekszegénység elleni programot

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közlése szerint kiterjesztik a gyermekszegénység elleni programot, további hátrányos helyzetű térségeket vonnak be, és jelentősen növelik a rendelkezésre álló forrást – tájékoztatta a tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága hétfőn azt MTI-t.

    A minisztérium azután juttatta el nyilatkozatát az MTI-hez, hogy a Népszabadság hétfői számában arról írt, „lassú kivéreztetés után végleg ellehetetlenül a Gyermekszegénység Elleni Program”.
    A program vezetőjének, Ferge Zsuzsa szociológusnak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökéhez írt levelét is idézi a lap: „a szeptember 15-i döntéssel az MTA égisze alatt 2006 óta folyó Gyermekszegénység Elleni Program megszűnt. Az MTA Gyermekszegénység Elleni Program Irodája tudományos és gyakorlati munkája ellehetetlenült, eddigi eredményei veszendőbe mennek”.
    A KIM a közleményben leszögezte: a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság – a kormányprogramhoz kapcsolódóan – a „felzárkózás politika kiemelt területeként foglalkozik a gyermekszegénység elleni küzdelemmel, a gyerekesélyek megteremtésével”.
    A „Legyen jobb a gyermekeknek!” nemzeti stratégiához illeszkedő program „szakmailag megújulva újabb szereplők és további hátrányos helyzetű térségek bevonásával nemcsak fennmarad, hanem jelentős forrásbővülés mellett kiterjesztésre kerül. Az előttünk álló hét hónapos projekt szakaszra 366 millió forint, majd azt követően a 2015-ig terjedő időszakra további 1,86 milliárd forint áll rendelkezésre a térségi komplex gyermekprogramok támogatására” – áll a közleményben.
    Mint írták, ez teszi lehetővé, hogy a jövőben még több mint 10 milliárd forintos fejlesztés valósuljon meg a leghátrányosabb helyzetű térségekben működő komplex gyerekprojektek keretében.
    „Ilyen mértékű forrás erre a célra még sohasem állt Magyarországon rendelkezésre” – közölte a minisztérium.
    A közlemény szerint a „Legyen jobb a gyermekeknek!” nemzeti stratégiához illeszkedő, európai uniós támogatással működő „Gyerekesély program országos kiterjesztésének szakmai-módszertani megalapozása és a program kísérése” című konstrukcióban zajló fejlesztések projektgazdája a Wekerle Sándor Alapkezelő (WSA). Konzorciumi partnerei az új szakasz elbírálását követően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Tudományos Akadémia. 
    Az MTA és a WSA közötti megállapodás alapján a kiemelt program irányítását és lebonyolítását az eddiginél nagyobb feladatvállalással a WSA vette át. Az alapkezelő, mint a program megvalósításáért felelős konzorciumvezető, maga biztosítja a program hiánytalan, szakmai alapokon történő megvalósulását.
    Az MTA a tudományos kutatói és értékelő hátteret megerősített szakmai és személyi feltételek mellett továbbra is biztosítja. A szakmai tartalom megújításával, korszerűsítésével és kiegészítésével a program célzottsága megnövekedett, végrehajtása az eddigieknél több eredményt ígér – írták.
    Mint olvasható, az alapkezelő átveszi „a szegénységet testközelből látó, ismerő és a programot a különböző helyszíneken eddig is megvalósító” szakembereket, akik korábban az MTA gyerekesély programirodában dolgoztak. Ők azok, akik szükségesek ahhoz, hogy a program szakmai tartalma ne sérüljön, annak folytonossága biztosítva legyen – írták.
    Közölték, a kiemelt projekt további szakaszára vonatkozó pályázatot határidőre beadták, ez biztosítja a már működő öt, valamint a jövőben bevonandó újabb hat leghátrányosabb helyzetű kistérség szakmai támogatását és lehetővé teszi további 12-15 kistérség számára is a bekapcsolódást a fejlesztésekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top