Close

A fideszesek azzal számolnak, hogy jövőre jön el a népszerűség mélypontja

Általános tiltakozási hullám csaphat le jövőre a kormányra, a jövő év első felére lesznek ugyanis nyilvánvalóak a Széll Kálmán Tervben csak általánosan megfogalmazott szükséges gazdasági intézkedések. Ezek pedig nagyon sokak számára kellemetlenek lesznek. 2012 lehet a második Orbán-kormány legnépszerűtlenebb éve.

Nagyon kemény megszorítások várhatók 2012-től – ezt Árok Kornél mondta hetekkel ezelőtt a Magyar Televízió reggeli műsorában, nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel is tárgyalt a rendvédelmisek korkedvezményes nyugdíjának ügyében. Akkor a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: sokan vannak, akik örülnek, hogy a rendvédelmisektől elveszik a korkedvezményes nyugdíjat, de egyre többen jönnek rá, hogy ez nemcsak róluk szól, hanem más társadalmi rétegekről is. Amikor a műsorvezető megkérdezte, honnan tudja, hogy nagyon kemény megszorítások jönnek, Árok Kornél azt válaszolta: beszélgettünk a miniszterelnök úrral sok mindenről, „de majd jön Szijjártó úr, és úgyis megcáfolja ezt”. Később a Borsnak nyilatkozva a szakszervezeti vezető az Orbán Viktorral kapcsolatos megbeszélésükről elárulta: „A miniszterelnök annyit mondott, hogy 2012 első felében mindenki rázni fogja az öklét. Bővebben azonban nem kívánta kifejteni ezt a dolgot.”

Munkatársunknak fideszes politikusok azt mondták, hogy 2012 lehet a második Orbán-kormány legnépszerűtlenebb éve. A jövő év első felére lesznek nyilvánvalóak a Széll Kálmán Tervben csak általánosan megfogalmazott szükséges gazdasági intézkedések, hiszen a parlament az év végére már szavaz is a tervhez kapcsolódó törvényekről, a részletszabályokról.

– Akkor mindenki számára napi tapasztalattá válik az, amit miniszterelnök úr Kötcsén is elmondott: a jövőben az fog boldogulni Magyarországon, aki dolgozik – mondták. A 16 százalékos szja sokak szerint elhibázott bevezetése bizalomvesztést okozott azok esetén, akiknek csökkent a nettó fizetése, hiszen a kormány azzal kampányolt, hogy mindenki jobban jár majd. Kérdéses, hogy a kormány a Rogán-szankciókkal „tűzzel-vassal” ki tudja-e kényszeríteni, hogy a versenyszférában is legyen a 300 ezer forint alatti keresetűeknél nettó béremelkedés 2012-ben.

Amikor munkatársunk emlékeztetett arra, hogy Demján Sándor VOSZ-elnök is megszorításnak nevezte a Széll Kálmán Tervet, fideszesek lapunknak úgy érveltek: nem „spórolás”, hanem szerkezet- és rendszerátalakítás folyik, átszervezés. Tegyük hozzá: Orbán Viktor évekkel ezelőtt, még a Gyurcsány-kormány alatt reformkerekasztalok létrehozását javasolta, és valamilyen reformkasszát is nyitott volna, mondván: a reformok, a rendszerátalakítások először csak viszik a pénzt. Ha jövőre például az okatatás terén, az átszervezés után sem lesznek megspórolható százmilliók, a hiányt nyilván a büdzsének kell megfinanszíroznia, vagyis közpénzből kell állni az átszervezés számláját. Ez pedig a konkrét intézkedésekből fakadó sérelmeken túlmenően valamilyen szintű megszorítást kell hogy jelentsen. Az bizonyos: a 2008-as szociális népszavazással a Fidesz saját kormánya kezét is megkötötte: így az oktatást és az egészségügyet nem teheti „fizetőssé”.

Az Országgyűlés az év végén szavazza meg a nagy rendszerek megmozdítását célzó törvényeket. Az már most prognosztizálható, hogy a miniszterelnök nemcsak az államadóssággal és a munkanélküliséggel áll háborúban, hanem sokfrontos harcot kell hogy folytasson a társadalom számos csoportjával szemben 2012-ben. Az LMP tízkérdéses népszavazása után Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek a visszamenőleges hatályú törvényalkotás ellen. Az MSZP javaslata szerint a visszamenőleges módosítások csak pozitív irányba változtathatnának a korábban elfogadott szerződéseken, anyagi juttatásokon. A szocialisták tiltakozó akciókat is kilátásba helyeztek. De az Orbán-kormánynak minden bizonnyal civil (társadalmi) tiltakozási hullámmal is kell számolnia jövőre: a „bohócforradalom” folytatódik.

A cikk folytatása: nol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top