Close

20 évente esne egybe az országgyűlési és önkormányzati választás

Ötévente tartanának Magyarországon önkormányzati választásokat a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerint. Téves az az elképzelés, hogy ezzel egy életre elválasztanák a két választás időpontját.

A parlamenti ciklus maradna négyéves. Ezzel megszűnne a mostani rendszer, mely szerint négyévente tavasszal parlamenti, ősszel önkormányzati választás van.

– Téves az az elképzelés, hogy ezzel egy életre elválasztanák a két választás időpontját. Minden 20. évben ugyanabban az esztendőben lennének a választások, ötből két esetben pedig csak egy év választaná el egymástól azokat – mondta a delmagyar.hu-nak László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Példaként említette a köztársasági elnök választást. Államfőt 5 évente választ az országgyűlés, 2010-ben mégis ugyanarra az évre esett az új parlament megalakulása és a köztársasági elnök megválasztása.

Hozzátette: Közép-Európában kuriózumnak számít Magyarország abból a szempontból, hogy nem voltak előrehozott választások, így 20 éven keresztül nem vált el egymástól a parlamenti és a helyhatósági választás éve.

A mostani váltás mögötti kormányzati szándék nem egyértelmű, de – mondta a szakértő – illeszkedik ahhoz a törekvéshez, amely összeférhetetlenné nyilvánítaná a parlamenti képviselői és a polgármesteri mandátumot. Az eltérő hosszúságú ciklus is jelezheti a két pozíció szétválasztását. Az összeférhetetlenségről egyébként nem az alkotmány rendelkezne, hanem valószínűleg a vonatkozó úgynevezett sarkalatos törvény. Ez egyébként a 200 fős parlament esetében jóval kisebb érdeksérelemmel járna, mint most, amikor 100 fölött van a polgármester képviselők száma az országgyűlésben.

Forrás: www.delmagyar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top