Close

Hol a kormány? – Itt a kormány!

A napirend előtti felszólalás több mint dicsőség! 173-an vágytak e koszorúra, 225 szónoklatot produkálva. Összeállításunk különlegessége, hogy rákattintva a képviselők neveit követő számra eredetiben olvashatóak az emlékezésre és emlékeztetésre egyaránt alkalmasnak bizonyult szónoklatok.

 Kiemelten fontos műfajként kezelik a Tisztelt Házban a napirend előtti felszólalást. Aki ilyenkor szónokol, arra jobban odafigyel az ország. Főleg hétfőn, az ülések első napján, ebéd után. Nem kell korán kelni, messziről is mindenki időben odaér. A tévé, a rádió élőben közvetíti, újságírók, fotósok serege a folyosókon; rokonok, ismerősök, kíváncsiak az erkélyen; diplomaták, közjogi méltóságok, díszvendégek a díszpáholyban. (A kedd, az más, akkor általában reggel nyolckor kezdődik az ülés…)

Elhangzott 225 napirend előtti felszólalás. Élt e lehetőséggel öt pártnak öt frakcióvezetője és 92 frakcióvezető helyettese. A Házszabály szerint (51.§.) „A napirenden nem szereplő, országos jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügyben az ülés első – többnapos ülés esetén első két – napján a napirendi pontok tárgyalása előtt – a felszólalás tárgyát és okát megjelölve – a képviselőcsoport nevében annak vezetője legfeljebb öt percben felszólalásra jogosult…” Eme passzust sok-sok esztendő óta úgy értelmezik, hogy a képviselőcsoport vezetője, a frakcióvezető helyettes is lehet. A beszélni kívánót kinevezik, egy napra (!), frakcióvezető helyettessé, és rögvest szónokolhat. Így történhetett, történhet, hogy nincs a világon még egy olyan parlament, ’melyben fél esztendő alatt a frakcióvezetőknek annyi helyettese lenne, mint szép hazánk Tisztelt Házában, – (Fidesz:26, KDNP:12, MSZP:23, Jobbik:18, LMP:13). Változatlanul megoldatlan dilemma továbbá: mi tekinthető „a napirenden nem szereplő, országos jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügynek”?

A Házszabály szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a kormány tagjai is felszólalhatnak napirend előtt rendkívüli ügyben. Sem Sólyom László, sem Schmitt Pál köztársasági elnök nem élt e lehetőséggel. Orbán Viktor – kormányfői teendőiből adódóan – viszont ha akarta volna sem mulaszthatta el programjának ismertetését. Szabadon beszélhetett. Élve azzal a lehetőséggel, hogy reá nem vonatkozik a „legfeljebb öt percben felszólalásra jogosult” szabály, szólásainak ideje, (óra, perc, másodperc): 2:39:45.  

Íme, a „napirenden nem szereplő, „országos jelentőségű, halaszthatatlan és rendkívüli ügyben” elhangzott napirend előtti felszólalások. Összeállításunk különlegessége, hogy rákattintva a képviselők neveit követő számra eredetiben olvashatóak az emlékezésre és emlékeztetésre egyaránt alkalmasnak bizonyult szónoklatok.
Bartha Szabó József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top