Close

A miniszterelnök lemondását követelik Jerevánban

Jereván.

Az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan lemondását követelik az ellenzéket támogató mozgalom tagjai, akik szerdán autós felvonulást tartottak a fővárosban, Jerevánban. Összecsapások voltak a rohamrendőrök és a tüntetők között, számol be róla a BBC. A rendőrök kábító gránátokat lőttek a tömegbe, hogy megpróbálják feloszlatni a  tüntetőket, akik egy fegyveres csoportot támogattak, amely két hete egy rendőrörsön belül barikádozta el magát. A csoport a politikai foglyok szabadon bocsátását követeli, és továbbra is a rendőrörsön tartózkodik, ahol még mindig túszokat tartanak fogva.

Az aktivisták több száz autóval vonultak végig, négy különböző irányból Jereván utcáin, hangszórókon keresztül kormányellenes jelszavakat skandálva. Plakátjaikon Stop Armenian Genocide! azaz Állítsák meg az örmény népirtást! mondat szerepelt. Sok autón Örményország és az el nem ismert Hegyi- Karabah köztársaság állami zászlaja lengett. Az ellenzéki erők nagyszabású tüntetései május 1-je óta tartanak országszerte. Azt állítják, hogy Nikol Pashinyan békeszerződést készül aláírni Azerbajdzsánnal, amely Hegyi-Karabah-tot a szomszédos ország részeként fogja elismerni.

Előzmények: 

A feszültséget fokozza a tény, hogy a hét elején az azerbajdzsániak egy magukat környezetvédelmi aktivistáknak valló csoportja elzárta a Lachin folyósót, az egyetlen szárazföldi útvonalat, amelyen keresztül emberek, áruk, élelmiszer és orvosi ellátmányok juthatnak el Hegyi- Karabahba Azerbajdzsán területén keresztül. 

“Az elmúlt napokban rendkívül súlyosbodott a humanitárius helyzet. Először Azerbajdzsán blokkolta a Lachin folyósót, majd a Hegyi-Karabahot földgázzal ellátó gázvezetéket. “–mondta Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök csütörtökön a kormánytanácsban.

Örményország szerint a tüntetőket Azerbajdzsán küldte, hogy megakadályozza Örményország hozzáférését a térséghez. Baku visszautasítja ezeket az állításokat, mondván, hogy a vita oka a Hegyi-Karabahban folytatott illegális bányászat miatt van. 

Mégis az azerbajdzsáni tüntetőknek sikerült lezárni az utat, annak ellenére, hogy orosz békefenntartók is vannak még, a 2020-ban Moszkva által küldött 5000 főből. 

Történeti háttér:

A két ország a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta többször is háborút vívott Hegyi-Karabahért, amelyet nemzetközileg Azerbajdzsán részeként ismernek el, de mintegy 120.000 örmény ajkú lakosnak ad otthont. Szeptemberben több mint 200 katona halt meg a harcok fellángolásában.

Ez a több évtizedes konfliktus idén szeptember 27-én éleződött ki újra, amikor is Azerbajdzsán nagyszabású hadműveleteket indított a hivatalosan hozzá tartozó, de örmény ellenőrzés alatt álló térség, és az örmények által elfogadott környező területek, visszafoglalására. A több mint 6500 halálos áldozatot követelő konfliktus, Örményország súlyos vereségével végződött, vissza kellett vonulnia fontos területekről, amelyeket az 1990-es évek eleje óta ellenőrzése alatt tartott. Jóllehet a felek 2020 november 9.-én fegyverszünetben állapodtak meg, rendszeresek a katonai provokációk és hadgyakorlatok a térségben. 

Shares
scroll to top