Close

Bolívia nagyobb hozzáférést szeretne a tengerhez

Luis Arce, Bolívia elnöke a Tenger Napja ünnepén megerősítette, hogy az emberek ragaszkodnak a tengerhez való hozzáféréshez. A Chilével folytatott tárgyalásokat folytatni kell.

A Chilével folytatott, több mint 100 éve tartó határvitájában Bolívia továbbra is törekszik a Csendes-óceánhoz való kijutásra. Mindezt azután is, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság 2018-ban elutasította Bolívia beadványát.
„Bolívia megerősíti a nemzetközi közösség számára, hogy a tengerhez való szuverén hozzáférés nyitott kérdés” – mondta Luis Arce elnök a bolíviai média beszámolója alapján. Arce kedden La Pazban, a kormány székhelyén, a Tenger Napjának ünnepségén mondott beszédet. Az andoki ország megemlékezett a ma Chiléhez tartozó Calama város 142 évvel ezelőtti védelméről.
A megoldást Chilével folytatott párbeszéd és jószomszédi kapcsolat révén kell elérni – mondta Arce. Andrónico Rodríguez szenátusi elnök bejelentette, hogy az államfő idén a szomszédos országba utazik. Bolíviának évtizedek óta nincs diplomáciai kapcsolata Chilével.

Párbeszédre kötelezve

A dél-amerikai ország a 19. század végén a salétrom-háborúban Chilével szemben elvesztette saját hozzáférését a Csendes-óceánhoz. Bolívia ezt az Egyesült Nemzetek legfelsőbb bíróságán akarta kijavítani. Az ország a saját tengeri hozzáférésétől várja a kereskedelem fellendülését.
A két ország közötti tárgyalások eddig eredménytelenek voltak. Bolívia Chilét okolta ezért, mondván, hogy a szomszédos ország elkötelezte magát a tárgyalások mellett. Chile azzal érvelt, hogy készen áll a tárgyalásokra, de nem köteles a határokról tárgyalni. A bíróság felszólította az államokat a párbeszéd folytatására.

nau.ch

(Nyitókép: Luis Arce, Bolívia elnöke a Tenger Napján egy katonai eseményre érkezik. Fotó: DPA)

Shares
scroll to top