Close

A világörökség részévé válhat a francia bagett

Franciaországhoz tartozik, mint a camembert és a svájcisapka és az emberiség kulturális örökségévé válhat: a bagett. A francia kormány most az ENSZ kulturális szervezetéhez, az UNESCÓ-hoz fordult, hogy a fehér kenyeret szellemi kulturális örökséggé minősítse – jelentette be pénteken a párizsi kulturális minisztérium, amely ezzel a francia pékszövetség kérését teljesítette.

A bagett Franciaországban sok ember „mindennapi étrendjének” része – hangsúlyozta a kulturális minisztérium. Az előállítás művészete a nemzeti örökség része.
A francia pékek korábban Emmanuel Macron elnököt is megnyerték javaslatuknak. A párizsi Élysée-palotában a pékmesterek számára rendezett fogadáson Macron még 2018-ban azt mondta, hogy az egész világ irigyli Franciaországot a bagett miatt. „Kiválóságát” és az elkészítéséhez szükséges „szakértelmet” meg kell őrizni, és ezért a világörökségi listán van a helye.
A pékek céhe szerint a lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült „csodálatos” termék olyan, mint a párizsi Eiffel-torony – Franciaország egyik legfontosabb nevezetessége.
Az UNESCO szellemi világörökségi listáján már számos kulináris gyakorlat és termék szerepel, például a koreai kimcshi, a belga sörkultúra és az észak-afrikai kuszkusz. Franciaország többfogásos étkezési kultúrája 2010 óta nyilvántartott.

spiegel.de

Shares
scroll to top