Close

Darabokra tört Kanada utolsó selfjege, amely 4000 évig érintetlen volt

Az Ellesmere-sziget északnyugati partján található, több mint 4000 éves Milne volt Kanada utolsó sértetlen selfjege. A szubarktikus nyár magas hőmérséklete és a globális felmelegedéshez kapcsolódó egyéb változók következtében azonban július végén eltört.

Adrienne White, a kanadai jégszolgálat (Canadian Ice Services, röviden CIS) egyik szakembere számolt be arról, hogy a műholdas fényképek azt mutatták, hogy a Milne-jégtábla 43 százaléka letört. White szerint a kezdeti leválásra július 30. és július 31. között kerülhetett sor.
A törés után, a jégszilánkok mozogni kezdtek.
„Két óriási jéghegy jött létre, valamint más, kisebb méretűek, és elkezdtek sodródni” – mondta el White. Ezek közül a legnagyobb 55 négyzetkilométer széles és 11,5 kilométer hosszú. Mindkét jéghegy vastagsága 70–80 méter. A Milne-jégtábla 187 négyzetkilométer hullámos fehér felülettel rendelkezik plusz a hegygerincek és a kék jégolvadékvíz csatornái. Most ezekkel a leválásokkak 106 négyzetkilométerre csökkent.
Az Otttawai Egyetem glaciológus professzora, Luke Copland az emelkedő hőmérsékletekre mutat rá, mint a Milne-jégtáblával történtek megértésének kulcsára. „A május és augusztus eleje között a régióban feljegyzett hőmérsékletek 5 Celsius-fokkal magasabbak voltak, mint az 1980 és 2010 közötti átlag” – magyarázta.
Az utóbbi években a Jeges-tenger jobban melegszik, mint a bolygó többi része, és különösen ez a régió még gyorsabban tette. „Kétségtelen, hogy az éghajlatváltozás miatt” – mondta Copland, aki hangsúlyozta, hogy a jégtábla fent a forró levegő miatt, lent a melegebb víz miatt olvad.
Coplandhoz hasonlóan White is sajnálja, ami történt.
„Kanadában régen nagy jégtáblák voltak az Ellesmere-sziget északi partjánál, de ezek az elmúlt évtizedekben széttöredeztek az emberiség által okozott globális felmelegedés miatt” – mondta a szakember.
„A jégtáblák több százezer évesek, vastagabbak, mint a hosszú távon fagyott tengerjég, de nem olyan nagyok vagy idősek, mint a gleccserek” – mutatott rá Copland. 2005-re hat jégtábla maradt a régióban, de White szavaival a Milne valóban az utolsó teljes jégtábla volt.

lanacion.com.ar

Shares
scroll to top