Close

Szokatlanul korai hőhullámok sújtják Dél-Európát

A Földközi-tengertől az Északi-tengerig terjedő meleg légtakaró okozza a nyár első hőhullámát Dél-Európa nagy részén. Szakértők szerint az évszakhoz képest szokatlan hőhullám a globális felmelegedés folytatódásának előjele, amely előrehozza a korábban csak júliusban és augusztusban tapasztalt szélsőséges hőmérsékleteket.

„Spanyolország és Franciaország egyes részein a hőmérséklet több mint 10 fokkal emelkedett, ami az évnek ebben az időszakában az átlagosnál is magasabbnak számít” – mondta Clare Nullis, a genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet szóvivője.
Franciaországban a hatóságok hőségriasztást adtak ki az ország egyharmadára, ahol több mint 18 millió ember él. A déli Pireneusoktól a párizsi régióig erdőtűz-riasztást adtak ki.
Franciaország intézkedéseket hozott a nyári szélsőséges hőmérsékletekkel szemben egy hőhullám után, amely körülbelül 15 ezer haláleset okozott 2003-ban.
Pénteken 12 délnyugati és nyugati régióban törölték a tanítást, ahol magas riasztás volt érvényben. A kormány fokozta erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az idősek otthonaiban és más veszélyeztetett szektorokban is biztosítsa az emberek folyadékpótlását.
Matthieu Sorel, a Meteo France meteorológiai szolgálat klimatológusa a France-Info rádiónak elmondta, hogy rekordhőmérsékleteket jósolnak, és hogy a korai hőhullám „az éghajlatváltozás jele”.
Nagy-Britanniában a meteorológiai hivatal arra figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés miatt megemelkedett az ország nyári átlaghőmérséklete, és szélsőségesebb hőmérsékleteket és hőhullámokat jósolt.
Németországban a DWD meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hullám a hétvégéig tart, mivel a hőség Közép- és Kelet-Európa felé terjed. A meleg időjárás a szokatlanul száraz tavaszt követi Nyugat-Európában. Észak-Olaszországban és Franciaország egyes részein a hatóságok vízkorlátozást rendeltek el.
Szakértők szerint az éghajlatváltozás befolyásolja a csapadékmennyiséget és a párolgás mértékét, ami hatással van a mezőgazdaságra, az iparra és az élővilágra.
„A hőhullámok korábban kezdődnek. Az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációja rekordszintre emelkedett, ezért egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak” – mondta Nullis.
„Amit ma látunk, az sajnos a jövő előképe” – tette hozzá.

latimes.com

(Nyitókép: emberek egy csoportja a fák árnyékában keresett menedéket a perzselő napsugarak elől Párizsban, Franciaországban, 2022. június 16-án. Fotó: AFP/Tomas Coex)

Shares
scroll to top