Close

Közép-Európa gyógy és wellness kínálata Sárváron

A Sárvári Gyógyfürdőben rendezték meg Közép-Európa legnagyobb gyógy- és wellnes szakvásárát, a SPA-CE 2013 kiállítást – első ízben Szlovénián kívül. A sárvári találkozó azért is különleges volt, mert először tartották fürdő területén: a termékek és szolgáltatások a medencék mentén felállított standokon mutatkoztak be.

A kiállítók között Magyarországról 13, Horvátországból 3, Csehországból 1, Szlovéniából pedig 14 fürdő, illetve egészségturisztikai szolgáltató volt jelen. A vásár utolsó napján a meghívott utazásszervezők Hévíz és Budapest egészségturisztikai adottságait ismerhették meg. Az év egyik legjelentősebb szakmai eseménye a Magyar Turizmus Zrt., a Szlovén Fürdőszövetség és a szlovén Gormice utazásszervező iroda, a sárvári TDM, valamint a fürdő és három sárvári szálloda együttműködésével valósult meg. Az eredetileg szlovén kezdeményezésre indult, s eddig négy alkalommal Szlovéniában megrendezett SPA-CE ezentúl évente más-más közép-európai országban kerül majd sorra.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2022-re a turizmus és az egészségipar együttesen a világ első számú gazdasági ágazatává válik. Magyarország adottságai révén versenyképes termékekkel tud megjelenni a belföldi és a nemzetközi egészségturisztikai piacon. Hazánk a világon az 5. leggazdagabb ország termálvizekben. Évezredes hagyományokkal rendelkezünk a gyógyturizmusban, hiszen már kétezer évvel ezelőtt a rómaiak fürdőket építettek Aquincum területén, középkori uralkodóink is ismerték a budai hőforrások gyógyító hatását, a törökök is számos fürdőt építettek Budán és vidékén. Éppen száz éve épült a Széchenyi Fürdő, 1918-ban nyitott meg a Gellért fürdő. A Széchenyi Terv keretében számos fürdő és wellness hotel épült vagy újult meg. Olyan egyedi egészségturisztikai szolgáltatásaink vannak, mint a dr. Moll Károly hévízi orvos nevéhez fűződő súlyfürdő, a Fényi Márta találmánya, a Sensolite fényterápia, a semmi máshoz nem hasonlítható Hévízi-tó.
Az elmúlt időszakban más szempontból is jelentős változások zajlottak le az egészségturizmusban. Markánsan megváltozott a gyógy- és a wellness szállodák aránya, jelenleg 164 wellness- és 30 minősített gyógyszálló van Magyarországon, Ennek egyik oka az egészségtudatos életmód iránti vágy, de a SZÉP kártya is hozzájárult a vendégforgalom növekedéséhez. Az elmúlt két évben három új minősített gyógyhellyel is bővült a magyar egészségturisztikai kínálat: Sárvárral, Mezőkövesddel és Nyíregyháza-Sóstóval.
A külföldi turisták körében továbbra is népszerű a természetes gyógytényezőkön alapuló gyógyítás. A vízösszetételtől függően különböző betegségek kezelhetők, például Harkányban a psoriasis, Sárváron a mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok, de a termálvízen kívül más természetes gyógytényezők is segítik a gyógyulást , így a gyógyiszap, gyógygáz, barlangterápia, klímaterápia. Magyarországon az összes vendégéjszaka 35%-a a gyógy- és wellness hotelekben realizálódik. A külföldi vendégéjszakák esetében ez 24%. A meghatározó küldő piacainkat jelentő fejlett országokban az idős népesség arányának növekedése a legjellemzőbb demográfiai trend. Az egészségükre mindinkább odafigyelő, az utazás terén egyre tapasztaltabb szeniorok növekvő fizetőképes keresletet jelentenek az egészségturisztikai iparág számára. A jóléti társadalmakban emellett nő az igény a saját finanszírozású egészségügyi kezelések turisztikai élményekkel való összekapcsolására.
Sárvár a KSH adatai szerint a 7. leglátogatottabb település volt Magyarországon 2102-ben.  A fürdő 2004-ben az Európai Királyi Fürdők Szövetségének (Royal Spas of Europe) tagja lett, és 2007-ben EuropeSpa-med minőségi díjat is nyert. A családi fürdő rész 3 milliárdos fejlesztés eredményeként nyílt meg 2010-ben. A városban bővült a szálláskínálat is: új hotelek, panziók és apartmanok nyíltak.

Szöveg: Bognár Mária   Fotó: Bognár Mária és Magyar Turizmus Zrt. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top