Close

Egy tanulmány szerint az álmatlanság összefügghet az Alzheimer-kór kialakulásával

Az álmatlanság a másnapi fáradtságnál rosszabb hatással is lehet: amerikai kutatók tanulmánya arra utal, hogy a gyakori felébredéssel jellemezhető álmatlanság hozzájárul az agyi fehérjeplakkok kialakulásához.

A Washington Egyetem kutatói 100 mentálisan egészséges ember alvási szokásait követték nyomon, akik életkora 45 és 80 év között volt. A vizsgálatba bevont emberek egyik felénél a családi kórtörténetben szerepelt Alzheimer-kór, míg a másik felénél nem.

A szakemberek úgy találták, hogy azok agyában, akik éjszakánként gyakran felébredtek, nagyobb valószínűséggel alakult ki amiloid lerakódás, mint azoknál, akik nyugodtabban töltötték éjszakájukat.

Az amiloid-fehérje lerakódása plakkok formájában az agyban az Alzheimer-kór jellemzője, amely állapot fokozatos elbutuláshoz, szellemi leépüléshez vezet. A fehérjeplakkok lerakódása már évekkel az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenése előtt megkezdődik.

“Eredetileg az alvás hosszára voltunk kíváncsiak, ám úgy tűnik, hogy az alvás minősége fontosabb ebben az összefüggésben” – magyarázta Yo-El Ju kutatásvezető a HealthDay ismeretterjesztő portálnak (www.healthday.com).

Két héten át a résztvevők minden mozdulatát rögzítette egy a csuklójukra szerelt érzékelő, a kutatók ennek alapján határozták meg, hogy mikor aludtak, illetve voltak ébren. Az önkéntesek látszólag átlagosan nyolc órát töltöttek az ágyban éjszakánként, ám valójában csak átlagosan 6,5 óra volt “tiszta” alvásidejük.

Kiderült, hogy azoknál, akik az ágyban töltött idő kevesebb mint 85 százalékát töltötték valóban alvással a gyakori felébredés miatt, nagyobb valószínűséggel voltak jelen az Alzheimer-kór kezdeti tünetei vagy jeleztek magasabb amiloidszintet a biomarker vizsgálatok.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top