Close

Indulhat a magyar juh-és kecskehús Oroszországba

Elhárult az akadály a magyar juh-és kecskehús Oroszországba szállítása és értékesítése elől – közölte  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter moszkvai tárgyalásairól szerdán az MTI-vel.

A miniszter Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár kíséretében tárgyalt a magyar élelmiszer exporttal kapcsolatos, függőben lévő ügyekről Alekszej Szaurinnal, az orosz állat-és növény-egészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezető-helyettesével.      
Fazekas Sándor elmondta: az élelmiszeripari cégek auditálásáról is szó volt és egyeztették az export engedéllyel rendelkező cégek listáját, amelyen még szerepeltek olyan vállalatok, üzemek, amelyek már nem szállítanak Oroszországba. Összességében megállapították, hogy a magyar-orosz viszonylatban nincs problémás ügy. 
A magyar juh-és kecskehús export gyakorlatilag a jövő héten megindulhat, csak a magyar szállítókon múlik, mennyit tudnak eljuttatni az orosz piacra ezekből a húsfélékből. 
A vidékfejlesztési miniszter az ötezer üzlettel és 93 hipermarkettel rendelkező krasznodári áruházlánc, a Magnyit beszerzési igazgatójával, Krikor Pombuchannal is tárgyalt az orosz fővárosban. A cég komoly érdeklődést tanúsít magyar gyümölcsök és szabadföldi zöldségek iránt. 
A nagykereskedelmi cég az első nagyobb szállítási tételről már korábban megállapodott: 2000 tonna szabolcsi almát rendelt Magyarországról. A vidékfejlesztési tárca a további partnerek felkutatásában és eredményes üzletek megkötésében nyújt segítséget – tájékoztatott moszkvai látogatásának második napjáról Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top