Close

Génmódosított hernyókkal gyártatnak szupererős selymet

Amerikai kutatók olyan génmódosított hernyókat hoztak létre, amelyek az eddiginél jóval erősebb selyemszálat gyártanak – adta hírül a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A Wyomingi Egyetem munkatársainak célja, hogy a selyemhernyók által így létrehozott szál legalább olyan erős legyen, mint a pókselyem. Ha ugyanis a súlyarányokat is figyelembe vesszük, a pókselyem erősebb az acélnál.

A selyem kereskedelmi mennyiségű gyártásához azonban lehetetlen a pókokat farmon nevelni, mert egyrészt kevés pókhálót állítanak elő, másrészt előszeretettel falják fel egymást. A selyemhernyókat ugyanakkor könnyű telepszerűen tartani, és nagy mennyiségben képesek előállítani a selymet.

Az egyetlen problémát a gyártott selyem minősége jelenti, mert az elkészült anyag igen törékeny. Don Jarvis kutatásvezető csoportjával ezért döntött úgy, hogy genetikailag módosított hernyókat hoz létre, így egyesíti a pókselyem erősségét és a hernyóselyem nagy mennyiségét.

A kísérletekből kiderült, hogy a génmódosított hernyók selymében kiválasztódott az anyag, amely a pókselyem erősségét adja, az így termelődött anyag mechanikai tulajdonságai jobbnak bizonyultak az eredeti hernyóselyemnél.

A tanulmányt részletesen az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legfrissebb száma ismertette.

Forrás: http://mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top