Close

A legfiatalabb bolygóbébit fedezték fel

A legfiatalabb bolygóbébit fedezték fel amerikai és ausztrál csillagászok, akik kutatásaikról a NASA Goddard Űrkutatási Központjában számoltak be szerdán.

    A felfedezésről a The Astrophysical Journal című szaklapban jelenik meg tanulmány.
    A kutatók a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő Keck obszervatórium tízméteres teleszkópjaival végeztek megfigyeléseket, amelyek segítségével a 450 fényévnyire, a Bika (Taurus) csillagképben figyeltek meg az LkCa 15 katalógusjelű csillagot. Az égitest az úgynevezett T Tauri változócsillagokhoz tartozik, amelyek fényes fiatal, alig egymillió éves csillagok – olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között és a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.
    Amit a csillagászok felfedeztek, nem más mint egy forró „bolygókezdemény” a csillagot körülvevő, hideg gázokból és porból álló protoplanetáris korong közepén. A felvételek tanúsága szerint a planétaembrió az anyacsillag és a protoplanetáris korong közötti résben helyezkedik el, mohón habzsolva fel az azt alkotó gázokat és port.
    „Az LkCa 15b katalógusjelű planéta egy szuper-Jupiter méretű gázóriás és ötször fiatalabb, mint az eddigi ‘ifjúsági’ bolygórekorder” – hangsúlyozta Adam Kraus, a Hawaii Egyetem csillagászati intézetének asztronómusa.
    A protoplanetáris korong, vagy proplid általában fiatal csillagok körül kialakuló akkréciós (anyagbefogási) korong, amelyben gáz és szilárd részecskék keringenek. Ezen részecskék idővel nagyobb anyagcsomókká, planetezimálokká, végül bolygókká állnak össze. Az akkréciós korongok anyaga általában abból a ködből származik, melyben a csillag létrejött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top