Close

Meghalt a Kenyában elrabolt francia nő

Meghalt az a 66 éves mozgássérült francia nő, akit emberrablók hurcoltak el egy kenyai turistaparadicsomból a szomszédos Szomáliába – közölte szerdán a francia külügyminisztérium.

    „Azok a kapcsolataink, amelyeken keresztül a francia kormány megpróbálta elérni az október 1. óta Szomáliában fogva tartott Marie Dedieu szabadon engedését, közölték a halálhírt, anélkül, hogy pontosan megtudtuk volna annak dátumát és körülményeit” – jelentette be Párizsban Bernard Valero francia külügyi szóvivő. A nő utolsó stádiumban lévő rákban és szívelégtelenségben szenvedett, s diplomáciai források szerint azért halt meg, mert nem volt gyógyszere.
    „Marie Dedieu egészségi állapota, a bizonytalanságok fogva tartásának körülményeit illetően és az a tény, hogy az emberrablók feltehetően megtagadták azon gyógyszerek átadását, amelyeket küldünk nekik, azt a félelmünket erősítik, hogy ez a tragikus kimenetel sajnos a legvalószínűbb” – olvasható a korábban kiadott közleményben. Alain Juppé külügyminiszter „elfogadhatatlan, barbár cselekedetnek” minősítette az asszony halálát.
    Francois Fillon miniszterelnök a francia kormány nevében a legmélyebb együttérzést fejezte ki. „Szeretném kifejezni felháborodásunkat is ez előtt a kegyetlen és barbár cselekedet előtt, amelyet a legpéldásabb szankcióknak kell követniük” – mondta a miniszterelnök.  
    Szemtanúk és a rendőrség szerint az asszonyt október 1-én valamivel éjfél után egy motorcsónakon hurcolta el saját házából körülbelül tíz fegyveres Manda szigetéről. A parti őrség üldözőbe vette a motorcsónakot, s azt utolérte. A kenyai kormány közleményében azt állította, hogy lövöldözés tört ki az emberrablók és az üldözők között, de az előbbieknek sikerült eljutniuk a közeli Szomáliáig. Az asszony egy franciaországi autóbaleset óta tolókocsival közlekedett, de azt az emberrablók nem vitték magukkal. A kenyai rendőrség azt is sejtette, hogy az iszlám al-Shabaab milícia áll a tettek mögött. Ez a milícia tartja ellenőrzése alatt Dél-Szomália legnagyobb részét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top