Close

Évezredekre kell helyet találni a nukleáris hulladéknak-Atomenergia – Tárolási megoldások pro és kontra érvei

2011 elején még úgy tetszett, hogy a világ egyre növekvő villamosenergia igényét az atomtechnika fogja megoldani az elkövetkező évtizedekben. Március 11. óta azonban nagyot fordult a világ.

A fukusimai tragédia nyomán világszerte fölerősödtek a kételyek az atomenergiával szemben. Kétségtelen, hogy az aggodalmak idővel lecsengenek, hiszen például a BP mexikói-öböli mélytengeri olajkútkitörésének megállítása óta alig néhány hónap telt el és máris folytatódnak a korábbimunkák. (Friss hír a Népszabadságban: Japánban áramkorlátozásokat vezettek be, a vállalatoknak 15 százalékkal kell csökkenteniük a fogyasztásukat, minthogy az ország 54 reaktorának kétharmadát leállították a felülvizsgálatok idejére. Márpedig a szigetország villamosenergia-szükségletének majdnem harmadát ellátó atomenergiát aligha lehet gyorsan pótolni más forrásokkal, például fosszilis üzemanyagokkal, amiket ráadásul importálniuk kell és a környezetet is terhelik.) De ha sikerül is az elkövetkező években/évtizedekben másfajta tömeges energiatermelő megoldásokat bevezetni – nemcsak Japánban, hanem világszerte –, akkor is gondoskodni kell az évente mintegy 350 ezer köbméter (ebből körülbelül 12 ezer tonna nagy aktivitású) folyamatosan keletkező nukleáris hulladék biztonságos, hosszú idejű tárolásáról.

Az Európai Unió már korábban lépett. Múlt év őszén Brüsszelből előírták, hogy 2015-ig a 140 reaktort működtető tizennégy EU-ország tegyen előterjesztést nukleáris hulladéka végleges tárolására. A parancs mottója egyszerű és kemény: mindenki maga gondoskodjék a saját „szemetéről”.

Egyáltalán nem könnyű feladat, különösen a nagy aktivitásúak esetében. Előfordulhat, hogy a sokéves munkát és horribilis pénzbefektetést felemésztő projektet végül is fel kell adni. Ez történt az Egyesült Államokban, ahol a Nevada állambeli Yuccahegységben biztonsági megfontolásokból leállították a kilencmilliárd dollárt elfogyasztó végleges hulladéktárolót. Igaz, Obama elnök megbízott szakértőket, hogy vizsgálják meg újra a tároló esetleges újranyitását, természetesen megfelelő intézkedések, új eljárások alkalmazásával.

 

Folytatás nol.hu, itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top