Close

Humboldt örökségét is őrzi egy új virtuális herbárium

Szárítva, préselve és most már részben digitalizálva is: 23 millió növény, gomba és alga pihen több mint 70 németországi herbáriumban. 22 gyűjtemény 1 millió megőrzött növénye már online is megtekinthető.

Az új virtuális herbáriumért a Berlini Botanikus Kert felelős, amely a Berlini Szabadegyetemhez tartozik.

Királyharaszt Alexander von Humboldttól

A honlapon többek között 300 ezer történelmi példány nagy felbontású fotója látható, azaz papírlapokon szárított, laposra préselt növények, amelyeken a lelőhelyükre és egyéb fontos részletekre vonatkozó információk szerepelnek.
Ezek között vannak Carl Ludwig Willdenow vagy Alexander von Humboldt eredeti művei is.
Az egyik Humboldt-példány például a ma már veszélyeztetett és kihalással fenyegetett királyharaszt egy formája, amelyet a kutató annak idején a Tegel-palota, a Humboldtok berlini családi székhelyének közelében gyűjtött.

Egy világtérkép tele leletekkel

A világ minden tájáról származó számos egyéb lelet között botanikailag először leírt fajok is felfedezhetők, illetve kiválaszthatók a világtérképen.
A 22 gyűjtemény között szerepel a frankfurti Senckenbergianum Herbárium, a jénai egyetem Haussknecht-herbáriuma, a konstanzi Leiner Herbárium és a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet gyűjteménye.
A berlini botanikus kert szerint a gyűjtemény digitális hálózatba kapcsolása új betekintést nyújt a globális biológiai sokféleségbe és annak fejlődésébe. A cél tehát az összes németországi növénygyűjtemény teljes digitalizálása.

nau.ch

(Nyitókép: az online herbáriumnak köszönhetően a megőrzött növények már az interneten is megtekinthetők. Fotó: Jan Gott/dpa/dpa-tmn)

Shares
scroll to top