Close

James Cook kapitány híres hajójának roncsára bukkanhattak

James Cook kapitány híres hajójának, az Endeavournak a roncsát találták meg az amerikai Rhode Island állam partjainál – közölték ausztrál kutatók csütörtökön. Kutatópartnereik az Egyesült Államokban egyelőre korainak tartják a bejelentést.

Az Endeavourt, amelyen a brit felfedező 1768 és 1771 között egy történelmi út során Ausztrália és Új-Zéland felé hajózott, Newport Harborban süllyesztettek el az amerikai függetlenségi háború idején. Több mint két évszázadon át hevert elfedetten – írja a Phys.org.
„1999 óta több 18. századi hajóroncsot vizsgáltunk egy két négyzetmérföldes területen, ahol azt hittük, hogy az Endeavour elsüllyedt” – mondta Kevin Sumption, az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum igazgatója egy csütörtöki sajtótájékoztatón.
„Levéltári és régészeti bizonyítékok alapján meg vagyok győződve arról, hogy ez az Endeavour” – tette hozzá.
Amerikai kutatópartnereik azonban korainak minősítették a bejelentést. A Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt ügyvezető igazgatója, D.K. Abbass nyilatkozatában kijelentette, hogy a bejelentés „szerződésszegés” volt, hozzátéve, hogy „a következtetéseket a megfelelő tudományos folyamat, és nem az ausztrál érzelmek vagy a politika fogja vezérelni”.
Az ausztrál múzeum szóvivője elmondta, hogy Abbass „jogosult saját véleményére az általunk felhalmozott hatalmas mennyiségű bizonyítékkal kapcsolatban”.
A múzeum szerint nem szegtek meg semmilyen szerződést.
Sumption tagja volt annak a régészcsoportnak, amely 2018-ban bejelentette, hogy szerintük az Endeavour maradványai a Rhode Island-i helyszínen vannak, de akkor azt mondta, hogy további elemzéseket kell végezni.
Az Endeavour volt az a hajó, amellyel Cook Angliából Tahiti, majd Új-Zéland felé hajózott, mielőtt 1770-ben elérte Ausztráliát, és feltérképezte a kontinens keleti partvidékét.
Mire a hajó 1778 augusztusában elsüllyedt Newport kikötőjében, átkeresztelték Lord Sandwichre, és a britek az amerikai forradalom alatt hadifoglyok fogva tartására használták.
A britek más hajókkal együtt elsüllyesztették a hajót, hogy megakadályozzák, hogy a francia flotta behajózzon Newport kikötőjébe az amerikaiak támogatására.
Ez mindössze néhány hónappal Cook 1779 februárjában Hawaiin bekövetkezett halála előtt történt.
A kikötő fenekén töltött két évszázad után az Endeavournak csak mintegy 15 százaléka maradt épségben az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum szerint.
„A hangsúly most azon van, hogy mit lehet tenni a védelme és megőrzése érdekében” – mondta Sumption csütörtökön.

(Nyitókép: Cook kapitány hajójának, az Endeavournak a másolata az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeumban, Sydney-ben, 2018-ban.)

Shares
scroll to top