Close

Koponyákból álló falat tártak fel Mexikóban

Öt év ásatás után régészek több mint 600 emberi koponyát fedeztek fel egy ősi azték templom közelében, Mexikóvárosban.

A kör alakú falat feláldozott emberek törött koponyáival 2015-ben találták meg a legnagyobb azték templom közelében végzett ásatások során.
A mexikói Országos Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) jelentése szerint a korábban ismert 484 mellett legutóbb 119 koponyát találtak a fal most felfedezett részén, köztük nők és férfiak koponyáit, valamint legalább három gyermek koponyáját.
A régészek úgy vélik, hogy a maradványok nagy része ellenséges harcosoké volt, és a koponyák falát figyelmeztetésül építették. Néhányukat talán emiatt az isteneknek is feláldozták.

Évek óta az egyik legfontosabb lelet

A kutatók szerint a 4,7 méter átmérőjű körfalat a 15. század vége felé építették. Az újonnan feltárt, legkülső északkeleti rész tehát legkésőbb az 1486 és 1502 közötti időszakból származik. Körülbelül 3,5 méterrel található a mai utca alatt.
Az aztékok valószínűleg itt hozták áldozatukat a háború istenének, Huitzilopochtlinak. A létesítmény a Templo Mayor területén található, amely az azték főváros, Tenochtitlán egyik fő temploma, Mexikóváros történelmi kerületében.

„Huei Tzompantli” – Koponyák fala

A hatóságok szerint a „Huei Tzompantli” – ami a bennszülött navatl nyelvben olyasmit jelent, hogy „a koponyák fala vagy állványa” – Mexikóban évek óta az egyik legfontosabb régészeti lelet.
Az azték fővárost, Tenochtitlánt 1521-ben foglalták el a spanyol hódítók és megsemmisítették. Ők építették a mai Mexikóvárost a romokra.
A „Huei Tzompantli” 2015-ben felfedezett része az akkor megadott információk szerint körülbelül 34 méter hosszú és 45 centiméter magas volt, és körülbelül két méter mély volt.

Az aztékok vége

1519 és 1521 között a spanyolok legyőzték az aztékokat Hernán Cortés vezetésével. Kultuszuk fokozatosan szinte teljesen eltűnt.
Fővárosuk, Tenochtitlan romjain Mexikóváros épült fel. Ott még mindig megtalálhatók ennek a Kolumbusz előtti birodalomnak a nyomai, emlékeztetve annak korábbi nagyságára. A több törzsre tagolódott aztékok kiterjedt istenvilágot hoztak létre, főistenüknek Huitzilopochtlinak emberek tízezreit áldozták fel.

stuttgarter-nachrichten.de

Nyitókép: a Templo Mayor romjai. Forrás: travelandleisure.com

Shares
scroll to top