Close

Eukaliptuszokra “hangolt” műhold jelezheti a bozóttüzek megjelenését

Ausztrál tudósok műholdat fejlesztenek, amely jobban megmutatja, hol keletkeznek bozóttüzek.

A kisméretű eszköz, az ország domináns növényzetéhez, elsősorban a széles körben elterjedt eukaliptusz fákhoz és cserjékhez hangolt infravörös érzékelőket hordozna.
A műholdas adatokat az erdők „tüzelőanyaggal való feltöltöttségének” és nedvességtartalmának felméréséhez fogják használni.
A hatóságok ezután megtehetik a szükséges intézkedéseket a kockázatok csökkentésére.
A 2019/2020-as tűzidény rekorder volt. A forró, száraz idő és a gazdag erdei talajréteg, a “hulladéktakaró” tökéletes gyulladási körülményeket teremtett.
A lángok áthatoltak az ország mérsékeltövi erdős területének több mint 20 százalékán.
Az ausztrál kutatók már műholdakat használnak a tűzpotenciál vizsgálatára.
Például az európai Sentinel-2 műhold kamerája rövidhullámú infravörös csatornákkal rendelkezik, amelyek nagyon jól ellenőrzik a növényzet állapotát.
A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen (ANU) vezetett csoport azonban úgy véli, hogy egy különleges eszköz pontosabb és relevánsabb információkat szolgáltathat.
A csoport rendszerének középpontjában új szenzorok lennének, amelyeket eredetileg a csillagászat számára fejlesztettek ki.
Ezek a nagy sebességű detektorok a visszatükröződő fényt nagyon finom sávokká alakíthatják, amik a leginkább jellemző tulajdonságai az eukaliptusz fajoknak.
“Megpróbáljuk észlelni a fák spektrális ismertetőjeleinek kis változásait. Tehát olyan szerkezeti változásokat keresünk, mint például a lombkorona levelek számának változása, a lignintartalom változásai, a víztartalom változásai. Mindez a körülményekhez kapcsolódik, amelyek befolyásolják a tüzek számára rendelkezésre álló üzemanyag mennyiséget” – magyarázta Dr. Marta Yebra, a projekt egyik specialistája.
Professzor Rob Sharp az ANU Csillagászati ​​és Asztrofizikai Kutatóiskolájának tudósa elmondta, hogy az infravörös detektorok kutatás-fejlesztési projekt eredményeként jöttek létre egy közelgő szupertávcső számára, amely Óriás Magellán-távcső néven ismert.
“Szintén terveztünk egy kis űrtávcsövet, hogy az űrállomáson csillagászati megfigyelést végezzen, mert ehhez értünk. És akkor, amikor a kerekek elkezdtek forogni rájöttünk, hogyha tudunk végezni csillagászati megfigyelést vele, mi történik, ha a föld felé irányítjuk?” – idézte fel Sharp.
“Az infravörös rendszerben valóban érdekes alkalmazások vannak, nemcsak a bozóttűzhöz kapcsolódóan, hanem a mezőgazdasági megfigyeléshez és ásványtani felmérésekhez is, ami itt Ausztráliában egy fontos ügy” – jegyezte meg.
Az ANU csapata szerint néhány évbe telik majd az űreszköz felépítése, tesztelése és elindítása. Az eszköz bőrönd méretű lenne, és körülbelül 10 méteres felbontással rendelkezne. Végeredményben a kutatók egy kis szerkezet csillagképét szeretnék látni. Ez gyakrabban hozna “nézőpontot felülről”.
Ausztrália jelenleg bővíti űrtevékenységeit, 2018 júliusában úgy határozott, hogy létrehoz egy nemzeti űrügynökséget.

bbc.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top