Close

Az új tanév kiadásai

ujtanevkoltseg

Közel 13 millió darab tankönyv érkezett meg az elmúlt hetekben az iskolákba az idei tanév kezdésre. A Magyar Posta Zrt. 1746 településre, 4103 iskolába szállított ki, ahhoz, hogy ezt a feladatot sikeresen teljesíteni tudják, naponta 180-190 intézménybe kellett elvinni és átadni a tankönyveket. Péntektől 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait, az óvodások száma 314 ezer. Egy friss rendeletmódosítás szerint pedig az idei tanévtől az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál.

 

 

Idén a nemzeti tanévnyitónak a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium ad helyet. A tanévet Balog Zoltán nyitja meg, beszédet Palkovics László, oktatási államtitkár mond. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tanévkezdés előtt jelentette be, hogy több mint 81 milliárdos forrásból átfogó iskolafejlesztési program indul, közel 400 településen 527 intézmény újul majd meg, válik korszerűbbé.

A tanévkezdés családokat érintő részleteiről, Novák Katalin, ifjúsági és családügyekért felelős államtitkár beszélt: az anyagi terheket könnyítendő, korábban utalták a családtámogatásokat. Az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget – jelentette ki. A családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9. évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

A Provident Pénzügyi Rt 2 évvel ezelőtti felmérése alapján az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások a szülők negyede számára komoly anyagi problémát okoz. Minden második szülő több, mint 50 000 forintot költ a gyermekek beiskoláztatására – derült ki felmérésükből. Több mint 500 – elsősorban általános- és középiskolás gyermekkel rendelkező – ügyfelüket kérdezték meg az elmúlt hetekben kutatás céljából. Ebből  kiderült, a szülők a szeptemberi időszakban a legtöbbet a gyermekek iskolai öltözetére, illetve olyan iskolai felszerelésekre fordítják, mint például iskolatáska, füzetek és íróeszközök. A válaszadók több mint fele egyaránt 20 000 forint feletti összeget szán a gyermekek ruháztatására és az iskolaszerek megvásárlására. A tankönyvekkel kapcsolatos kiadásoknál nagyobb eltérés látható az egyes válaszadóknál: a megkérdezettek 37%-a maximum 5000 forintot költ könyvekre, míg 28%-uk 10 és 20 000 forint közötti összeget, közel negyedük pedig több mint 20 000 forintot fizet tankönyvekre. Nagyobb kiadást a megkérdezettek 80%-a számára az iskolai táborok és osztálykirándulások jelentenek, 57%-uk számára pedig a szakkörökre és sportfoglalkozásokra szánt összegek okoznak többlet kiadásokat. A válaszadók negyede a különórákra havonta átlagosan 5 és 10 000 forint forint közötti összeget fordít, míg 41%-uk egyáltalán nem költ ilyen típusú foglalkozásokra. A megkérdezettek 29%-a volt az, aki úgy válaszolt: számára egyáltalán nem jelent problémát a tanév elején felmerülő többletköltségek kifizetése

MTI, Provident Pénzügyi Zrt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top