Close

A harmadik nem

canadian1

Kanadában mától hivatalosan is érvénybe lép a „harmadik” nem. Az ország valamennyi hivatalos dokumentumában, így a kanadai útlevelekben is jelölhető lesz az X. Azaz ha valaki sem a női, sem pedig a férfi identitást nem kívánja megjelölni, választhatja ezt a harmadikat. A törvényt 2016-ban fogadta el a kanadai kormány, Ahmed Hussein, bevándorlásügyi miniszter pedig a beveztés kapcsán jelentette ki: fontos lépésnek szánják ezt, abban a tekintetben, hogy minden kanadai egyenlőnek érezhesse magát, nemi identitásától függetlenül.

A kanadai kezdeményezés nem az első eset és nem is egyedülálló a világon. Harmadik-nem papírokat ad ki évek óta Ausztrália, Banglades, India, Nepál, Málta, Új-Zéland és Pakisztán. Az Egyesül Államokban sem példa nélküli, hogy valaki a sem nő, sem férfi kategóriát jelölhesse meg – írja az eset kapcsán a The New York Times. Tavaly például egy csoport perbe vonta az amerikai külügyminisztériumot is, mondván egyik ügyfelük nem tudja pontosan kitölteni a hivatalos dokumentumait, közöttük az útlevelét sem, ugyanis sem nem férfi, sem nem nő. Oregon államban pedig nem régiben született egy bírói ítélet, amelyet egy háborút is megjárt veterán ügyében mondtak ki: a bíróság engedélyezte, hogy a hadsereg nyugalmazott őrmesterének ne kelljen neme alapján azonosítani magát és az Oregon Állam által előírt két lehetőség közül választania. Jamie Shupe őrmester élt is azóta ezzel a jogával. Ahogy az ítélet után boldogan fogalmazott: katonai posztomnak és hűségemnek a nemzetem iránt, sosem volt köze ahhoz, hogy nőnek, vagy férfinak érzem-e magamat. Washingtonban is hasonló előre lépést tettek a közelmúltban a harmadik-nem elfogdtatására,. A”nem meghatározott” jelölést tették elérhetővé a vezetői engedélyekben azok számára, akik nem tudták meghatározni identitásukat a bináris besorolású rendszer alapján.   

jamieshupe

Én vagyok a harmadik-nem – Jamie Shupe nyert az Oregon állambeli bíróságon. ( Fotó: The New York Times ) 

Kanadában, a tavaly elfogadott passzusok alapján, júniusban módosították az Emberi Jogokról szóló törvényt, azóta a diszkrimináció ellenes szabályok a nemi önazonosságra és nemi önkifejezésre is kiterjednek. Justin Trudeau miniszterelnök még 2016 novemberében külön tanácsadót nevezett ki a homoszexuálisok, a transzneműek és a biszexuálisok egyenjogúságáért tett kormányzati erőfeszítések összehangolására is. A lépés egy szélesebb körű törekvés része, amely a nemi kifejezések nem tradicionális formáit öleli fel. – nyilatkozta Ahmed Hussein, bevándorlásügyi miniszter.

Források: CanHun, The New York Times

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top