Close

Megettük a Földet

megettukafoldet

 

Mától a jövőnket esszük. Úgy viselkedünk, mintha 1,7 Föld állna a rendelkezésünkre –  A WWF drasztikus fogalmazása alapján, a mai napig voltak elegendőek a tartalékaink 2017-ben. A legfrissebb adataik szerint tegnapig elhasználtuk a készleteinket, felettük és elfogyasztottuk a bolygónk forrásainak nagy részét, augusztus 2-tól a fogyasztásunk már a jövőnk rovására megy.

A Túlfogyasztás Napjának nevezik ezt a sötét dátumot és soha ilyen korán nem értük még el, mint az idén. A Világ Természeti Alap (WWF) felmérései alapján, minden évben van egy határnap, ameddig elegendőek a tartalékaink, bolygónk addig képes reprodukálni önmagát az emberi túlfogyasztást követően. Idén ez a dátum augusztus 2. volt, 7 hónap alatt használtuk el az 1 évre elegendő erőforrásainkat. 

Ez a nap természetesen egy jelképes nap – de azt nyomatékkal jelzi, hogy innentől számítva az ökológia rovására megy minden perc. Jelenleg ugyanis több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben halászunk és irtjuk ki erdeinket, mint ahogyan azok újratermelődni tudnának. Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartása, valamint ilyen mértékű népesség és fogyasztásnövekedés mellett, annyi erőforrásra lenne szükségünk, amennyit már csak 1,7 Föld tudna számunkra biztosítani – azonban csak ez az 1 bolygó áll rendelkezésünkre, összegezte kutatásukat a Természeti Alap. 

Az ökológiai lábnyomunk óriási – és az 1,7 Föld csak az átlag mérőszám. Ausztrália ugyanis például 5,4 Földet használna el egy év alatt, az Egyesült Államok 4,8 bolygót, Magyarország viszonylag hátul van ebben a szomorú rangsorban, de így is 1,9 bolygóra lenne szükségünk egy évre, anélkül, hogy kárt okoznánk. Úgy képzeljük el ezt a helyzetet, jelképesen – magyarázzák a szakemberek – mintha a Föld egy gyümölcs lenne, eddig a határnapig a termést ettük, ezután viszont már a fákat fogjuk kivágni. Ha pedig megesszük és kivágjuk, minden évbe egyre kevesebb felhasználni valónk is marad – míg egy idő után teljesen elfogy. A természeti rendszerek kizsigerelése miatt egyre súlyosbodó problémákkal kell megküzdenünk, amilyen a talajerózió, a fokozódó szárazság és ivóvízhiány, illetve a fajok sokszínűségének csökkenése

tulfogyaszt

Az emberiség szén-dioxid-lábnyoma megduplázódott 1961 és 1973 között, átléptük a fenntarthatóság határát  Forrás: WWF

A WWF évek óta kalkulálja ezeket az adatokat, 1970-ben még például ugyanez a Túlfogyasztás Napja december 23-ra esett, 1997-ben pedig szeptember végéig tartottunk ki, de tavaly is sikerült pár nappal tovább, augusztus 8-ig nem túlfogyasztanunk. A legtisztább és természettel szembeni leginkább etikus országok, például Haiti, Eritrea, Banglades.  Az ökológiai túlfogyasztás természetesen csak korlátozott ideig lehetséges: egy idő után helyrehozhatatlanul tönkremegy a természeti környezetünk, sőt, jó eséllyel össze is omolhat. A túlfogyasztás világnapja egy rendkívül fontos emlékeztető – hangsúlyozta a WWF. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyéni, nemzeti és globális szinten is azonnali lépéseket kell tennünk: küzdenünk kell, csökkentenünk a fogyasztásunkat, hogy a biológiai sokféleség megdöbbentő mértékű csökkenését le tudjuk lassítani, az erdőket, az óceánokat, a vadvilágot és az édesvizeket meg tudjuk óvni. 

WWF logo.svg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top